IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Microsoft продава свои патенти на Xiaomi

Сделката може да даде нужната увереност на китайския производител

11:43 | 01.06.16 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Софтуерният производител Microsoft Corp продава около 1500 от своите патенти на китайския производите на хардуерни устройства Xiaomi – рядък ход за американската компания и част от нещо, което двата концерна наричат „началото на едно дългосрочно партньорство“, предава Ройтерс.

Сделката, анонсирана в сряда, също така включва крослицензионно споразумение и ангажимент от страна на Xiaomi да инсталира копия от софтуера на Microsoft, включително Office и Skype, в своите телефони и таблети.

Двете компании отказват да коментират финансовите условия на сделката.

„Това е един много голям договор за сътрудничество между двете компании“, заяви Уан Син, старши вицепрезидент на Xiaomi.

Анализатори смятат, че амбициите на Xiaomi да бъде основен играч и извън Китай са били възпрепятствани досега от слабата патентна защита и страха от продължителни съдебни битки. 

„Тази сделка може просто да им даде достатъчно патентна база, за да преминат към западните пазари", заяви Самир Син, базиран във Великобритания анализатор. „Тяхната позиция в Китай е под постоянна атака от продавачите дори на по-нисък клас устройства с Android, така че преминаването към чужбина вече е необходимост".

Доставките на телефони с марката Xiaomi спадат с 9% на годишна база през първото тримесечие в Китай по данни на Strategy Analytics, а пазарният си дял се свива до 12% от 13 на сто, притиснат не само от Huawei и Samsung Electronics, но също и по-малки конкуренти, включително Oppo и Vivo.

Уан добавя, че придобиването на патентите на Microsoft, сред които има и такива за гласова комуникация, мултимедия и изчислителни облаци, освен онези 3700 патента, които китайската компания придоби през през миналата година, са „важна стъпка напред в подкрепа на нашата експанзия в международен план".

Xiaomi представи първото си устройство в САЩ по-рано през май, декодер за телевизор в сътрудничество с Google на Alphabet Inc, която е собственик на операционната система Android и с която повечето Xiaomi устройства работят. Xiaomi също представи таблет, който работи с версия на операционна система Windows на Microsoft.

Джонатан Тинтър, корпоративен вицепрезидент на Microsoft, заяви, че компанията се е стремяла да се доближи до младите, заможни и образовани потребители на Xiaomi, като има предварително инсталирани свои продукти на техните устройства. Той отказа да навлиза в подробности за патентната сделки, но заяви, че като цяло сделката е нещо, „което правим само с няколко стратегически партньори".

Microsoft сключи лицензионни сделки с много производители на устройства с Android през годините, но нямаше голям късмет с китайските производители.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:36 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още