IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

2014 година ще бъде нулева за проекти по програмата за селските региони

България се е забавила с подаването на първия предварителен вариант на ПРСР за одобрение в Брюксел, смята земеделският министър

15:37 | 12.09.14 г.
2014 година ще бъде нулева за проекти по програмата за селските региони

През тази година фермерите няма да получат европейски пари за своите проекти по програмата за развитие на селските региони, обясни земеделският министър Васил Грудев, цитиран от Дарик.

Той уточни, че причината е в забавянето на окончателния вариант на програмата, който трябва да бъде одобрен от Европейската комисия. Първият предварителен вариант на ПРСР за новия програмен период (2014 – 2020 година) е бил изпратен през юли, броени седмици преди служебното правителство да бъде назначено. Страната ни последна от 28-те членове на ЕС е пуснала предложенията си до Брюксел, уточни още земеделският министър.

Той се надява на бързо разглеждане и уточняване на програмата, така че до края на годината тя да бъде одобрена от ЕК.

Руското ембарго за внос на храни е посочено като друга заплаха за развитието на селското стопанство у нас през тази година. По изчисленията на Васил Грудев преките загуби до края на годината ще достигнат 10 млн. лева. Това са загубите от сключени договори, които няма да бъдат реализирани. Те са лесни за изчисление и компенсиране, уточни той.

„За нас обаче е по-важен въпросът с косвените щети. От три седмици наблюдаваме натиск във вътрешния пазар, най-вече от вътрешноевропейски внос на плодове и зеленчуци, който е абсолютно легален. Той обаче създава допълнителен натиск на нашия пазар“, посочи земеделският министър.

Щетите от наводненията и от болестта „син език“ също не трябва да бъдат пренебрегвани, допълни още Грудев.

Междувременно от ДФ „Земеделие“ припомниха, че срокът за подаване на заявления за компенсации от болестта „син език“ за кандидатите за директни плащания за Кампания 2014 година, изтича на 2 октомври.

Фермерите, които са загубили животни заради заболяването, трябва да подадат заявление в областните дирекции на Фонда. Необходими са и документи, които да докажат форсмажорните обстоятелства – бележки от екарисаж или ветеринарен лекар. С тях ще бъде удостоверена смъртността във фермите от епидемията „син език“.

Кандидатите за европейско финансиране, които са декларирали животни за подпомагане по схеми за национални доплащания и специфично подпомагане, имат задълженията да запазят броя на заявените за субсидиране животни в рамките на 100 дни след приключване на кампанията (9 юни – 17 септември 2014 година).

При заявени случаи  на „син език“ при проверките на място няма да бъдат търсени починалите животни, нито фермерите ще търпят санкции от намаления брой глави добитък в стадата,  допълват още от ДФЗ. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:41 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още