IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КЗК отмени обществената поръчка за одитор на Разплащателната агенция*

Рискът България да загуби 1,65 млрд. евро става все по-реален

17:08 | 09.09.14 г.
КЗК отмени обществената поръчка за одитор на Разплащателната агенция*

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) отмени като незаконосъобразно решението на агроминистъра да открие процедура за възлагане на обществена поръчка за сертификационен одит на Разплащателната агенция, съобщи антимонополното ведомство.

Припомняме, че от 16 октомври 2013 г. Разплащателната агенция към Държавен фонд „Земеделие“ е без сертифициращ орган. Така изплатените 1,65 млрд. лв. евросредства са под въпрос, тъй като не са сертифицирани.

Целта на обществената поръчка е била да се избере одитор, който да завери разходите. След обявяването й обаче са подадени жалби до КЗК, свързани с изискванията към кандидатите, от "Захаринова и Партньори" и „Делойт България“.

КЗК установила, че декларациите за липса на конфликт на интереси са неясни и общо формулирани. Така текстът не изчерпва възможността за наличие на такъв конфликт включително и при лица, участвали в разработването и управлението на проекти по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) или свързани с Агенцията.

В поръчката имало и заложено изискване експертът по информационни технологии да има определен професионален опит в одита на информационни системи съгласно един от посочените стандарти – CISA, CISSP или еквивалентни на посочените. Това, според КЗК, е неточно формулирано, тъй като стандартите са за компетентност в различни области.

Проучването показало още, че възложителят е объркал еврорегламента, въз основа на който се избира сертифициращ орган, допълват от Комисията.

Досега Министерството на земеделието има няколко неуспешни опита да избере сертифициращ орган на Разплащателната агенция. Последователно през май и октомври 2013 г. са обявени две обществени поръчки, но едната е прекратена, а другата – отменена.

Последната обява е от юни 2014 г. за одити в продължение на няколко финансови години от 16.10.2013 до 15.10.2018 г. За заплащане на работата на одиторите са предвидени 5,5 млн. лв. без ДДС.

Междувременно МЗХ разпространи коментар на агроминистъра Васил Грудев по повод решението на КЗК.

„Многократно изразяваните от мен опасения относно третата обществена поръчка за избор на сертифициращ орган по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР), която беше стартирана на 11 юни 2014 г., се потвърдиха. Днес КЗК отмени като незаконосъобразна процедурата“, е заявил Грудев.

„Невъзможността за провеждането на три процедури за обществени поръчки в рамките на година поставя под риск сертифицирането на около 1,65 млрд. лв., които вече са платени от държавния бюджет. Оттук нататък ще се възползваме от всички законови възможности, записани в ЗОП, за да може да се осъществи бърз и адекватен избор на сертифициращ орган, предвид създалите се форсмажорни обстоятелства“, допълва министърът.

Грудев припомня, че Европейската комисия отложи крайния срок за сертифициране на средствата до края на януари 2015 година.

*Новината е допълнена в 17.58 ч. с коментара на Васил Грудев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:51 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още