IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Чачев: ЕК спря парите за директните плащания в земеделието

Директните субсидии на стойност 1 млрд. евро вече са изплатени със средства на бюджета

13:28 | 27.06.14 г. 1
Чачев: ЕК спря парите за директните плащания в земеделието

Преди дни Европейската комисия (ЕК) е спряла директните плащания за земеделието, заради нарушения в обществените поръчки по десет проекта, съобщи пред Investor.bg бившият регионален министър в правителството на Иван Костов Евгени Чачев.

Преди месец Брюксел е дал краен срок до 15 юни да бъде направен одит на проектите, но използваната от българското правителство фирма е с изтекъл лиценз. Това е посочено от страната ни като основание да се поиска удължаване на срока за отговор до септември. Плащанията обаче са замразени.

Директни плащания на стойност 1 млрд. евро вече са изплатени на земеделските стопани от средствата в бюджета. Ако те не бъдат възстановени от ЕК, това ще е катастрофа за бюджета, смята още Чачев.

Той посочи още, че има опасения, че споразумението за оперативните програми за новия програмен период (2014 - 2020 година) ще се забави и първите проекти ще получат одобрение едва в началото на 2015 година.

Припомняме, че тази сряда Министерският съвет одобри нов вариант на споразумението с Европейската комисия, което да бъде изпратено в Брюксел. Управляващите се надяват на отговор по него преди края на лятото.

Чачев коментира, че първите варианти са били върнати с аргументите, че предвидените мерки не изпълняват основните си функции - инвестиции с най-висока добавена стойност, които ще гарантират интелигентен растеж на икономиката.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:49 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още