IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Юридически лица ще получават подпомагане за млади фермери от директните плащания

За младите фермери са предвидени до 2% от общия бюджет на директното подпомагане

08:57 | 20.06.14 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Юридически лица ще получават подпомагане за млади фермери от директните плащания

Юридически лица ще имат право да получават подпомагане за млади фермери от директните плащания за обработваема земя. Това предвижда публикуван от Министерството на земеделието и храните регламент за младите фермери.

За младите фермери са предвидени до 2% от общия бюджет на директното подпомагане, което за 2015 г. е 790 млн. евро.

Целта на схемата е младите стопани да ползват допълнително подпомагане, освен  директните плащания, за да се насърчи създаването на стопанства от млади земеделски производители.

В България броят на стопанствата с млади фермери не е голям, преобладават  стопанствата на производители над 65-годишна възраст. Намаляват младите земеделски производители, заети в селското стопанство. Очаква се около 16 хил. производители да се възползват от схемата.

Подпомагане се предоставя на млади земеделски стопани, които имат право на плащане по схемата за единно плащане на площ.

За млади стопани се приемат са физически лица на не повече от 40 години в годината на подаване на заявлението. Те трябва за за пръв път да създават земеделско стопанство като негови ръководители или вече да са създали такова стопанство в рамките на пет години преди подаването за пръв път на заявление по схемата.

България може да определи допълнителни критерии за млади земеделски стопани, които може да включват изисквания за подходящи умения или  обучение.

Годишното плащане за млади производители се предоставя на юридически лица, независимо от правната им форма, ако фирмата има право на директни плащания и се ръководи от млад земеделски стопанин, който упражнява ефективен и дългосрочен контрол върху нея.

България тепърва трябва да определи метода, по който ще се изчислява подпомагането по схемата за млади земеделски стопани. Трябва да се изясни дали ще се прилагат допълнителни критерии към кандидатите и да определи граница за подпомаганите хектари -  не е по-ниска от 25 и не по-висока от 90 ха.

До 1 август 2014 г. България трябва да уведоми ЕК какъв е прогнозният процент от националния бюджет за директни плащания, който е необходим за финансиране на схемата.

Агроминистерството публикува и схемите за единно плащане на площ, за преразпределителното плащане и за преходната държавна помощ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:03 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 8 rate down comment 0
bgMan
преди 9 години
Поредната възможност, която ще работи предимно за ДПС активисти и спонсори.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 0
polina
преди 9 години
и дано наистина младите стопани получат това допълнително подпомагане, освен предвиденото.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 0
polina
преди 9 години
реши ли се най-накрая кое какво е? критериите сега вече изглеждат по-ясни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 1
misanthrope
преди 9 години
А така, сега като има юридическо лице и е млад, ще е млад меринджей, така излиза :)Ей чудят се ква глупост да измислят"ако фирмата има право на директни плащания и се ръководи от млад земеделски стопанин, който упражнява ефективен и дългосрочен контрол върху нея.":D:D:D:D Аз не мога да разбера кой измисли, че можеш да стимулираш младите да вършат нещо, като административно ограничиш старите да не го вършат.Плащания за млади. А що не го дефинирате като "Плащания забранени за стари?" Не е ли същото а? Същото е *** не е политкоректно, дискриминационно е видиш ли.Иде комунизма.. преписвайте 'Дружна Песен" в евровариант
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още