IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Общини бавели търгове, за да взимат лихви от средствата по ПРСР

Еврокомисията е открила аномалии в обществените поръчки по програмата

17:59 | 18.06.14 г.
Общини бавели търгове, за да взимат лихви от средствата по ПРСР

25 общини са бавели обществени поръчки по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) от 2008 г., въпреки че са им били преведени евросредства по спечелени проекти. Това каза Виолета Александрова, зам.-изпълнителен директор на Държавен фонд „Земеделие“, пред парламентарната комисия по европейски въпроси.

Общините се позовавали на наредба, според която имат право да удължават договорите си до края на програмния период.

Междувременно през последните години по сметките на общините е имало авансови плащания, по които текат лихви. След последния одит на експерти от ЕК се е наложило общините да върнат натрупаните през годините лихви. Това са част от аномалиите, открити при преглед на търговете, финансирани по Програмата.

Сега, в последния момент, кметовете масово входират обществени поръчки – от Нова година до днес те са над 2600 – както за големи, така и за малки инвестиционни проекти.

Освен това общините бавели заявки за плащане, а при подаването им, липсвали документи.

„Притеснени сме, че до края на периода остава малко време, но поръчките тепърва ще се входират. Тези проблеми с общините са реални, сблъскваме се с тях всеки ден“, обясни  Александрова, тъй като опозицията я упрекна в назидателен тон към местната власт.

Зам.-министърът на земеделието Явор Гечев попита как ще бъдат изпълнени проектите, ако търг бъде обявен през юли, при положение, че всичко трябва да е отчетено до средата на 2015 г. Общините няма да загубят нищо, ако проектите им не се реализират, но губи самата държава, допълни той.

Депутатът Дора Янкова попита кои общини са бавили търговете, но нито от ДФ "Земеделие", нито от Министерството на земеделието й отговориха.

Според ЕК аномалиите в обществените поръчки са ощетили европейските данъкоплатци. Провеждането на търговете е сериозен проблем, каза Гечев. Въпреки това, според него, няма опасност да бъде спряна програмата, а през 2013 г. не са загубени средства. Той обаче посочи, че в момента текат процедури за финансови корекции на проекти.

ЕК счита за нередно, когато някоя община е получила аванс по проект, а пък три-четири години търгът не стартира, каза Гечев. Той заяви, че проекти и директни плащания ще се обработват по различно време.

„Заварихме 6250 неразгледани проекта. Експерти бяха избягали заради намалени заплати“, обясни ситуацията в ДФЗ преди година изпълнителният директор Мирослав Николов.

От агроминистерството разясниха пред депутатите, че за следващия програмен период не се предвижда прехвърляне на средства между ПРСР и директните плащания.

Виолета Александрова отчете, че до момента са разплатени 70,55% от средствата по ПРСР за 2007-2013 година или 1,8 млрд. евро. 

Земеделският министър Димитър Греков каза пред депутатите, че напредъкът на агробизнеса през последните години е очевиден, въпреки че са били допускани грешки.

На заседанието стана ясно, че новата програма „Рибарство“ трябва да е готова до края на юли. В момента имало забавяне, тъй като се чака окончателното изготвяне на европейски регламенти. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:50 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още