IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Местни групи ще развиват проекти за 75 млн. лв. по подхода ЛИДЕР

В новата програма за селските райони направлението става самостоятелна мярка с планиран бюджет около 130 млн. евро

14:18 | 10.06.14 г.
Местни групи ще развиват проекти за 75 млн. лв. по подхода ЛИДЕР

Одобрени са 1 007 проекта по подхода ЛИДЕР, който се финансира от Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) 2007-2013. Това стана ясно на международен семинар, организиран от Министерството на земеделието и храните (МЗХ) във Варна.

Средствата по това направление на ПРСР се усвояват от обособени местни инициативни групи (МИГ), които обединяват различни организации от дадена територия, разработват и осъществяват стратегии за местно развитие. Отчетено е, че одобрените до края на май субсидии по проектите, подадени от местните групи, са на стойност 75 млн. лв.

ЛИДЕР се прилага реално в България едва от 2011 г. и въпреки ограниченото време са постигнати завидни резултати от местните групи, твърди  директорът на дирекция „Развитие на селските райони” в МЗХ Светлана Александрова, цитирана от пресцентъра на министерството.

Тя е припомнила, че благодарение на ЛИДЕР се мобилизира местният капацитет, за да може да се постигне разнообразяване на локалната икономика и да се преборят проблеми като безработицата и обезлюдяването.

През програмния период 2007-2013 подходът ЛИДЕР покрива 800 000 души от 57 селски общини. Целта на агроминистерството е тези резултати да се подобрят драстично през следващия период 2014-2020. За тази цел в новата ПРСР подходът става самостоятелна мярка с планиран бюджет около 130 млн. евро.

Ще има и разграничение на бюджетите за общините в зависимост от населението – общини до 15 хил. жители ще разполагат с до 1 млн. евро за изпълнение на стратегии, а тези над 15 хил. ще получават до 2 млн. евро. Целта на това нововъведение е да се стимулира създаването на нови местни групи, в които да влиза повече от една община.

Местните групи ще получават авансово до 50% от средствата за управление. Обединенията ще ползват вече до 25% от бюджета за изпълнение на стратегии (при 20 на сто досега).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:39 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още