IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бизнес климатът се подобрява през януари

Негативни нагласи има единствено в търговията на дребно, отчита НСИ

11:32 | 28.01.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Бизнес климатът се подобрява през януари

Стопанската конюнктура в страната през първия месец на новата година се подобрява (с 3,8 пункта), след като през декември се влоши (с 1,1 пункта), показва анкетата на Националния статистически институт (НСИ).

През ноември бизнес климатът прекъсна серията от пет поредни понижения, започнала през юни, след като през май почти бе достигнал дългосрочната си средна стойност, отчитайки близо 5,5-годишен връх.

Показателят за бизнес климата* през изтичащия месец отчита по-благоприятните мнения на стопанските ръководители в промишлеността (+3,4 пункта), строителството (+9,8 пункта) и услугите (+4,1% пункта), и по-неблагоприятни в търговията на дребно (-2 пункта).

Общ показател на бизнес климата:

Графика: НСИ

В промишлеността повишението на нагласите се дължи на по-оптимистичните оценки и очаквания на мениджърите за бизнес състоянието на предприятията. По тяхно мнение настоящата производствена активност се подобрява, като и прогнозите им за следващите три месеца са тя да се увеличи.

Средното натоварване на мощностите през януари се повишава с 2,7 пункта в сравнение с октомври 2014 г. и достига 76,1%, като същевременно, с оглед на очакваното търсене през следващите месеци, се предвижда излишък от мощности.

В строителство се отчита подобрение главно поради подобрените очаквания на строителните предприемачи за бизнес състоянието на предприятията през следващите шест месеца. Прогнозите им по отношение на строителната активност през следващите три месеца са също по- благоприятни.

Бизнес анкетите през януари показват, че производственият график е осигурен с договори за по-голям период от време (4,9 месеца) в сравнение с октомври 2014 г. (4,4 месеца). Същевременно и очакванията на стопанските ръководители относно новите поръчки през следващите шест месеца се подобряват. 

В търговията на дребно влошаването на бизнес климата се дължи на изместване на оценките и очакванията на търговците на дребно за бизнес състоянието на предприятията от „по-добро” към "запазване на същото“. Относно
продажбите и поръчките към доставчиците през следващите три месеца очакванията им са също по-резервирани.

При услугите има ръст поради по-оптимистичните очаквания на мениджърите за бизнес състоянието на предприятията през следващите шест месеца. Подобряват се и мненията им относно настоящото и очакваното търсене на услуги.


Несигурната икономическа среда остава основният фактор, затрудняващ дейността на предприятията, следван от конкуренцията в бранша и недостатъчното търсене.  

По отношение на продажните цени мениджърите от всички отрасли предвиждат те да останат без промяна през следващите три месеца.

* Показателят „бизнес климат” е средна геометрична на балансите на оценките за настоящата и за очакваната бизнес ситуация в предприятията през следващите шест месеца. Общият показател на бизнес климата е претеглена средна аритметична на четирите отраслови показателя за промишлеността, строителството, търговията на дребно и услугите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:32 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още