IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бизнес климатът отново се влошава

НСИ отчита по-благоприятни нагласи в промишлеността и услугите, но по-неблагоприятни в строителството и търговията на дребно

11:40 | 30.12.14 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Бизнес климатът отново се влошава

Стопанската конюнктура в страната през декември отново се влошава (с 1,1 пункта), след като през ноември прекъсна серията от пет поредни понижения, показва анкетата на Националния статистически институт (НСИ).

Негативният тренд започна през юни, след като през май бизнес климатът почти достигна дългосрочната си средна стойност, отчитайки близо 5,5-годишен връх.

Показателят за бизнес климата* през изтичащия месец отчита по-благоприятните мнения на стопанските ръководители в промишлеността (+2,4 пункта) и услугите (+2,4% пункта), и по-неблагоприятни в строителството (-8,2 пункта) и търговията на дребно (-4,6 пункта). През ноември бе обратното.

Общ показател на бизнес климата:

Графика: НСИ

В промишлеността ръстът на индикатора се дължи на леко подобрените очаквания на мениджърите за бизнес състоянието на предприятията през следващите шест месеца. Същевременно и прогнозите им относно производствената активност през следващите три месеца са благоприятни, което обаче не е съпроводено с намерение за допълнително наемане на персонал.

В строителство се отчитат по-песимистични оценки и очаквания на строителните предприемачи за бизнес състоянието на предприятията. По тяхно мнение настоящата строителна активност е намалена в сравнение с предходния месец, като и прогнозите им за следващите три месеца са по-резервирани.

През октомври ръстът на строителството у нас изпревари средния темп в Европа, като индексът на строителната продукция в България се повиши с 2,7% на годишна база, а в ЕС - с 1,5%.

В търговията на дребно понижението се дължи на по-умерените оценки и очаквания на търговците на дребно за бизнес състоянието на предприятията. Прогнозите им относно обема на продажбите и поръчките към доставчиците през следващите три месеца са също по-резервирани.

При услугите има ръст поради по-благоприятните оценки и очаквания на мениджърите за бизнес състоянието на предприятията. Същевременно се наблюдава известно подобрение и в очакванията им по отношение на търсенето на услуги през следващите три месеца, което обаче няма да бъде съпроводено с допълнително наемане на персонал.

Несигурната икономическа среда остава основният фактор, затрудняващ дейността на предприятията, следван от конкуренцията в бранша и недостатъчното търсене.

По отношение на продажните цени мениджърите от всички отрасли предвиждат те да останат без промяна през следващите три месеца.

* Показателят „бизнес климат” е средна геометрична на балансите на оценките за настоящата и за очакваната бизнес ситуация в предприятията през следващите шест месеца. Общият показател на бизнес климата е претеглена средна аритметична на четирите отраслови показателя за промишлеността, строителството, търговията на дребно и услугите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:22 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още