IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Оборотите в търговията на дребно забавят ръста си през октомври

Търговията по телефона или интернет отбелязва най-голям ръст на оборотите на годишна база, съобщи НСИ

11:52 | 08.12.14 г.
Оборотите в търговията на дребно забавят ръста си през октомври

Оборотите в сектора търговия на дребно (без автомобили и мотоциклети) забавят ръста си през октомври, показват данните на Националния статистически институт (НСИ). Търговците отчитат ръст на оборотите в рамките на 3% на годишна база. През септември обаче увеличението беше от 5,4%.

На месечна база измененията остават минимални – намаление с 0,1%.

Календарно изгладените данни на статистиката показват увеличение от 3% на годишна база на оборотите при търговията с храни, напитки и тютюневи изделия. С 8% обаче се свиват при търговията с текстил, облекло и обувки.

Един от най-големите ръстове НСИ отчита в икономическата дейност търговия чрез поръчки по пощата, телефона или интернет – със 17,3% на годишна база през октомври. Тенденцията обаче вече е ясно надолу - през септември годишният ръст беше от 19,8%, а през август - 21,8%. 

Увеличение НСИ отчита и по отношение на търговията на дребно с автомобилни горива (8%) и фармацевтични продукти (6,6%).

На месечна база оборотите на магазините, търгуващи с храни, напитки и тютюневи изделия, се увеличават с 0,7%. Данните показват още и значително свиване на оборотите при търговията с компютри – с 9,4% спрямо нивото от септември. При търговията с текстил, облекло и обувки месечното намаление е от 2,2%.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:46 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още