IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бойко Борисов: От нас зависи да се движим в първата скорост на Европа

Политическите партии си обещаха консенсус при определяне на приоритетите на страната в дебатите за бъдещето на ЕС

13:12 | 14.07.17 г.
<p>
	Бойко Борисов. <em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Бойко Борисов. Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Да се движим на първата скорост на Европа зависи изцяло от нас, заяви премиерът Бойко Борисов по време на дебатите в Народното събрание, посветени на Бялата книга за бъдещето на Европейския съюз (ЕС), предложена от председателя на Европейската комисия (ЕК) Жан-Клод Юнкер през пролетта.

Борисов беше категоричен, че за да остане в ядрото на общността София трябва да се бори с корупцията, да бъде активна за влизане в еврозоната, да извърши съдебната реформа и да се справи с всички останали предизвикателства.

"Всичко зависи от самите държави", каза още Бойко Борисов по отношение на мястото на членовете на блока в сценариите за бъдещето на ЕС.

"Има много теми, по които България с умни ходове може да се движи напред", подчерта премиерът. 

Запазването на кохезионната политика е жизненоважно за България, отбеляза той по време на дебатите. Благодарение на България и президента Румен Радев продължаването на кохезионната политика е записано в Римската декларация, подписана от лидерите на ЕС през март, каза Борисов.

Премиерът отбеляза, че има засилен интерес към Западните Балкани и се зараждат много конфликти в тази връзка. Един от тях е свързан с напрежението в Средиземно море за находищата на газ край Кипър. В резултат на тези конфликти България наистина може да стане регионален лидер, коментира Борисов.

По време на дебатите в пленарната зала депутатът от "БСП за България" Драгомир Стойнев посочи, че ЕС минава през множество кризи - на сигурността, на механизмите и т.н. Текат дебати и за бюджета на общността след напускането на Великобритания, посочи депутатът.

Според него  с тези документи Брюксел казва, че проблемите са много, а парите не достигат и това означава, че финансирането ще се промени. Преговорите за Многогодишната бюджетна рамка за следващия програмен период ще започнат по време на българското председателство, припомни Стойнев и посочи, че София трябва да има ясна позиция по темата.

БСП предлага политически консенсус по темата и предлага червени линии, които страната да не преминава в дебатите за бъдещето на общността, които ще се водят в Брюксел. Сред тях са запазване на икономическия растеж, заетостта, както и защитата на малките и средните предприятия, а не закони в услуга на големите корпорации и монополите, и подкрепа на енергетиката.

Стойнев посочи, че страната ни трябва да защити родното производство, да "изкорени" явлението работещи бедни, които са повече от 400 хил. души, както и да бъдат интегрирани хората с увреждания на пазара на труда. По отношение на защитата на енергетиката Стойнев посочи, че новите екологични норми за горивните инсталации са непосилни за България, но страната ни не може да си позволи закриването на основните си мощности в енергетиката и то на фона на замърсяването в Турция, което никой не контролира.

Премиерът Борисов коментира, че проблемът е реален, но дебатите трябва да бъдат конструктивни. Изпълнението на еконормите ще коства 1,2-1,3 млрд. евро, но замърсяването е със серен диоксид и живак, което увеличава смъртността в региона, припомни още премиерът.

Джевдет Чакъров от ДПС също посочи, че се очаква намаляване на средствата за кохезионна политика в следствие от излизането на Великобритания от ЕС. Тези средства обаче са необходими за България и другите държави, които са с по-слаби икономически показатели. Те гарантират подобряване на качеството на живота на гражданите, на инфраструктурата и за повишаване на брутния вътрешен продукт (БВП).

За надпартийни позиции призова бившият екоминистър Ивелина Василева (ГЕРБ) при обсъждане на мястото на България при определянето на политики за предизвикателства като тероризъм, миграция, климатични промени и т.н. Тя призова за обединение по същия начин, по който партиите са обединили своите усилия за приемането на страната в ЕС.

Елена Йончева ("БСП за България") посочи, че разговорът за бъдещето на ЕС е и разговор за сигурността на Европа. Тя смята, че трябва единни реакции на службите за сигурност и разширяващи функциите на Европол, за да бъдат ефективни мерките за борба с тероризма. Трябда да има и обща европейска отбрана, препоръча още тя. 

Бойко Борисов подкрепи тази теза, но посочи, че е нужна доктрина и "военните да ни кажат от кого ще се пазим". 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:58 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още