IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БСК: Икономиката се забави заради неусвоен потенциал на външни фактори

През следващата година конюнктурата ще се развива, макар и с незадоволителни темпове, прогнозират от стопанската камара

14:17 | 19.12.16 г. 1
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

През 2016 г. България не успя да се възползва от изключително благоприятните фактори, които позволяваха ускоряване на икономиката. Това каза изпълнителният председател на Българската стопанска камара (БСК) Божидар Данев, обобщавайки изводите от традиционното проучване „Годината през погледа на бизнеса“.

Той посочи, че през изминаващата година два изключително благоприятни външни фактора са благоприятствали икономическия растеж, но потенциалът им не е бил използван. Става дума за срива на цените на горивата с 50 на сто и геополитическата ситуация, която пренасочи милиони туристи включително и към България.

Страната ни не можа да се възползва от тези благоприятни фактори, които можеха да доведат до по-съществен растеж, каза Данев. Този “гигантски допинг“ не е бил използван и страната ни е останала със скромния ръст от 3% на БВП. Според Данев това говори, че българската икономика не се управлява добре. А фактът, че управляващите са заложили по-нисък икономически ръст за следващата година – 2,6%, означава, че тези фактори ще бъдат изчерпани и наред с изчерпването на структурните фондове прогнозират забавяне на икономиката. Трябва ни ръст от поне 4,5-6%, за да се усети от бизнеса, припомни Данев.

Така той обясни и очерталата се тенденция в проучването „Годината през погледа на бизнеса“ за леко подобряване на бизнес климата през изминаващата година. От анкетата е видно, че ръстът не е голям, но има положителна нагласа у предприемачите. Проучването отчита и умерен оптимизъм за бизнес средата през 2017 г., който обаче в голяма степен се помрачава от неудовлетвореност към работата на институциите, притеснения за ръст на цени, данъчна и регулаторна тежест. 

През 2016 г. се подобрява състоянието на фирмите, отчита проучването. Докато през 2015 г. процентът на деклариралите подобрение на фирменото състояние е едва 12%, то през 2016 г. позитивна оценка дава всеки трети анкетиран. Все още обаче остава висок делът (35%) на фирмите с влошаващи се показатели.

Като успех през годината работодателите отчитат това, че успяха да се наложат над администрацията да не се увеличават минималните осигурителни доходи. През следващата година този натиск ще продължи не само по отношение на праговете, но и по ясен механизъм за определяне на минималната работна заплата и правилата за почивните дни и отработването на празници, каза Данев.

През 2016 г. спрямо предходната година е по-голям делът на фирмите, отчели намаление на обемите на производство и продажби. Достъпът до външни пазари остава относително непроменен. Отчитат се негативни тенденции по отношение на работните места, като всеки трети анкетиран е декларирал, че през годината е намалил броя на работниците си. Това е станало за сметка на работните заплати, тъй като над 40% от участниците в анкетата са посочили ръст по този показател.

По отношение на направените през тази година нормативни промени се вижда, че бизнесът дава най-силно одобрение (средно 71,5%) за премахване на минималните осигурителни доходи и за прекратяване на практиката за сливане на почивните дни по време на национални и официални празници. С висока подкрепа (66%) се ползва и идеята минималната работна заплата да се определя на база ясна методика, основана на обективни критерии. На противоположния полюс със силно негативни оценки (средно 86%) са идеите за въвеждане на изключителни правомощия на адвокатите чрез проекта за промени в Закона за адвокатурата. Бизнесът се колебае по отношение ускореното приемане на България в еврозоната.

През 2016 г. най-високо е оценена работата на данъчната администрация и на местната власт (средно около 40%). Запазва се изключително ниската степен на доверие към съдебната власт – над 70 на сто от анкетираните декларират липса на доверие.

Сред оценяваните институции в тазгодишното проучване са включени и няколко ключови за бизнеса регулаторни и контролни органи. Сред тях с най-висока степен на одобрение се ползва Главната инспекция по труда (28%), а най-негативна оценка получава Комисията по енергийно и водно регулиране КЕВР (2% одобрение).

И през 2016 г. остават изключително високи нивата на корупция (46%), престъпност (42%), сива икономика (45%) и регулаторна тежест (55%), сочат оценките на предприемачите.

Слабо се подобрява достъпът до кредитиране през годината (26%) спрямо 2015 г. (20%), но по-голямата част от анкетираните посочват, че не е настъпила промяна по този показател.

Основен акцент анкетираните поставят върху проблема с работната сила, включително необходимостта от инвестиции в продължаващо обучение и ръст на възнагражденията. Остава като проблем сериозният дефицит на тесни специалисти и изпълнителски състав за сметка най-вече на административен и помощен персонал.

Като цяло се увеличава търсенето на персонал от всички категории, като най-ниско е търсенето на ръководен персонал. По думите на Божидар Данев недостигът на квалифицирана работна ръка вече води до друг негативен ефект – невъзможност на бизнеса да усвоява инвестиции, а това става основна пречка за конкурентоспособността на икономиката.

Спрямо предходната година нарастват задълженията на бизнеса към бюджета, както и към финансови институции. Слабо намалява задлъжнялостта към контрагенти и към персонала. В същото време е налице сериозен ръст на просрочените несъбрани вземания от контрагенти (2015 г. - 17%, 2016 г. – 37%), както и от държавна/общинска администрация и предприятия с държавно/общинско участие. Като положително явление се отчита, че просрочията за период над една година намаляват почти наполовина (от 50% през 2015 г. на 28% през 2016 г.).

Очаквания на бизнеса за 2017 г.

През следващата година икономиката ще се развива макар и с незадоволителни темпове, обобщи Божидар Данев. Тенденцията е за ръст на икономиката, има оптимизъм у бизнеса, каза той. Според него твърде скромни са предвижданията в бюджета за 2017 г. А разходите по думите му нямат ясна икономическа подплата.

За догодина тенденциите са положителни по отношение на разкриването на нови работни места - ръст от 42%, възнагражденията също ще се увеличават. Оттук нататък ножицата в заплащането между хората с умения и компетенции ще се увеличава, категоричен е Данев. Бизнесът ще повишава възнагражденията, но на база постигнати задоволителни нива на умения и компетенции, каза той.

Бизнесът обаче очаква ръст в цените на енергията най-вече заради нерешените проблеми в сектора у нас. Очакват и увеличаване на фискалната тежест като се има предвид заложения ръст на осигурителните вноски и заложеният ръст на държавни такси, което допълнително ще натовари фирмите.

Ръст на енергийните цени, цените на суровините, фискалната и регулаторната тежест през 2017 г. очакват над половината от участниците в проучването.

Над половината от участниците в проучването не очакват излизането на Великобритания от ЕС да се отрази по някакъв начин на тяхната дейност. Минимален е процентът (9%) на анкетираните, които очакват негативно влияние на този политически акт, а 3% дори прогнозират позитивен ефект за бизнеса си. Според Данев за България ще има косвени последици от Brexit.

Относно общото развитие на икономиката всеки трети анкетиран е по-скоро оптимист, 25% остават песимисти, а други 31% не очакват промяна. Спрямо миналогодишното изследване е налице известно увеличаване на оптимистичните прогнози за сметка на песимистичните, но делът на неочакващите промяна остава почти същият.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:22 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 1
khao
преди 7 години
след подобно заглавие, как да прочета статията ???? ама се напънах докато не видях още по фрапиращото под заглавие ... албализмите уж бяха в другите вестници
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още