IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Булгартрансгаз" ще стане балансьор на газовия пазар

ДКЕВР обсъди с потребители и газоразпределителни дружества новите правила за търговия с природен газ

15:58 | 21.01.14 г.
"Булгартрансгаз" ще стане балансьор на газовия пазар

Газопреносното дружество "Булгартрансгаз" е най-вероятният балансьор на газовия пазар, стана ясно по време на дискусия, посветена на новите правила за търговия с природен газ, съобщава БТА.

Припомняме, че преди броени седмици Държавната комисия по енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) публикува за обсъждане новите правила за търговия с природен газ. Новите моменти в нея са въвеждането на балансьор на пазара, който да се намесва при ситуации, когато потреблението на газ не съвпада със заявените количества.

Новите правила предвиждат още и потребителите да могат да сменят доставчика си на природен газ по всяко време без такси и неустойки. 

Тези текстове бяха обсъдени с представителите на предприятията, газопреносните дружества и търговците на газ. От Българска асоциация „Природен газ“ и от Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори (БФИЕК) поискаха система за измерване на потребените количества природен газ. 

Според двете асоциации в момента няма подобни правила и така потребителите не могат да подават възражения, когато смятат, че доставките и заявените количества се разминават. 

Константин Каменов от БФИЕК изрази притеснения и по отношение на текст в предложените нови правила, според който клиентът и доставчикът отговорят пропорционално в случаите, когато заявеното количество и реално потребеното количество природен газ не отговаря на реалния небаланс.

Идеята за създаване на правила за измерване на потребените количества природен газ беше одобрена от членовете на ДКЕВР. Коментирите обаче бяха, че едва ли те ще могат да бъдат подготвени до 17 февруари, когато се очаква новите правила за търговия с природен газ да бъдат приети от ДКЕВР.

Ако бъде одобрена на закритото заседание на енергийния регулатор, новата наредба ще влезе в сила от 1 юли 2014 година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:40 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още