IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ДАНС ще следи резервационните данни за авиопасажерите

Създава се национално звено за получаване и обработване на данните на пътниците у нас

12:37 | 10.02.16 г.
Автор - снимка
Редактор
ДАНС ще следи резервационните данни за авиопасажерите

ДАНС ще получава и обработва данни за пасажерите в самолетите. Това реши окончателно парламентът с промени, приети на второ гласуване, в Закона за Държавна агенция "Национална сигурност".

Създава се национално звено за получаване и обработване на резервационни данни на пътниците у нас, превозвани по въздух, съобщава БТА. Звеното ще се ръководи от служител, упълномощен със заповед на председателя на агенцията. 

Резервационните данни на пътниците включват цялата информация от издаването на билета, данните за пълния маршрут на предвиденото пътуване, данни от самолетния билет и всички събрани предварителни данни за пътниците.

Заложено е информацията да бъде предавана на звеното от въздушните превозвачи или упълномощен от тях доставчик на услугата, а от националното звено - на компетентните органи - незабавно, при предварително определени критерии, или след запитване за извършване на конкретна проверка. 

Данните могат да се обработват за предотвратяване, разкриване, преследване, наказателно преследване на тероризма или други тежки престъпления и по отношение на API-данните, които са част от резервационните данни на пътниците и са за целите на граничния контрол. 

Въведени са срокове, в които информацията следва да се предава от авиопревозвачите на националното звено - 48 часа преди обявеното време за излитане или непосредствено преди полет. Изброени са и органите, имащи право да получават резервационните данни на пътниците и резултатите по тяхното обработване.

Резервационните данни на пътниците ще се съхраняват от националното звено за срок 5 години от датата на тяхното получаване. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:29 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още