IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

До два месеца трябва да е ясно къде ще бъде третият мост над река Дунав

В българо-румънския участък на река Дунав има нужда от изграждане на четири нови моста

15:50 | 10.07.14 г.
До два месеца трябва да е ясно къде ще бъде третият мост над река Дунав

До два месеца трябва да стане ясно мястото къде ще бъде третият мост над река Дунав. Това съобщи днес Константин Жипонов, управител на българо-датската фирма "EKJ", цитиран от БТА. Освен този мост, в българо-румънския участък на реката трябва да бъдат изградени още три моста, обясни специалистът.

Към момента потенциалните места за изграждане на трети мост по Дунав между България и Румъния са четири - между Силистра и Кълъраш, Русе и Гюргево, Никопол - Турну Мъгуреле и Оряхово - Бекет. Анализът по темата е изготвен от консултантска фирма „TRANSPROJECT 2001” в партньорство с фирма „EKJ” по договор с Министерството на регионалното развитие и публичната администрация на Румъния.

Новият мост трябва да бъде на отстояние поне 20,50 м над високи плавателни води, за да могат да минават под него кораби, както и да има две платна с по две ленти за движение във всяка посока, обясни Жипонов. Допълнително ще се обсъжда и евентуална жп-линия по моста.

По думите на Жипонов третият мост ще бъде реализиран с европейско финансиране. По същия начин се изпълнява и проучването за съоръжението.

Според експерта в българо-румънския участък на Дунав има "огромна аномалия", тъй като в останалите участъци средното разстояние между мостовете, с които тя може да се пресича, е между 12 и 18 км. Между "Дунав мост 2" и "Дунав мост" разстоянието обаче е 400 км, Такива разстояния просто не са допустими, коментира още Жипонов.

"Ние предвиждаме още поне четири пресичания в бъдеще, за да може поне малко да намалим тази диспропорция и аномалия“, обясни специалистът.

"Нашата задача е да кажем с това проучване, което в момента изготвяме с колегите от Румъния, кое ще е първото от тези четири пресичания", заяви Жипонов. Той допълни, че се използва т. нар. метод на мултикритериен анализ.
Идеята е да се направи баланс по развитието на областите, т.е. това не е толкова технически въпрос, колкото социално-икономически, каза още той.

Според областния управител на Русе Венцислав Калчев Русе има най-добра прилежаща инфраструктура и градът е готов там да бъде издигнат третият мост.

Сегашният мост при Русе не отговаря на съвременните изисквания - на габарити и на натоварвания по него, обясни Константин Жипонов.

"Не се знае нито как е оразмеряван, нито къде е фондиран, няма никакви чертежи за него, няма никакви изчисления. Така че този мост също е редно да бъде дублиран с един съвременен мост", коментира той.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:21 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още