IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Трети мост между Румъния и България може да получи пари по "Свързана Европа"

Новият инструмент ще осигури 30 млрд. евро за проекти, по-голямата част от средствата са за транспортна инфраструктура

17:17 | 19.11.13 г.
Трети мост между Румъния и България може да получи пари по "Свързана Европа"

Евентуален трети мост над Дунав между България и Румъния може да бъде финансиран по линия на новия инструмент „Свързана Европа“, чиято стойност е 30 млрд. евро за периода 2014 – 2020 година. Над 23 млрд. евро от този фонд ще отидат за транспортни проекти, посочи президентът Росен Плевнелиев по време на форум в Силистра.

През последните месеци все по-активно се коментира изграждането на нов мост над Дунав между България и Румъния при градовете Силистра и Кълъраш. Темата беше обсъдена и по време на срещата на Плевнелиев и румънския му колега Траян Бъсеску през юни, когато се проведе 18-та среща на държавните глави на страните от Централна и Източна Европа .

Нови мостове могат да бъдат изградени още и по направленията Оряхово – Бекет и Никопол – Турну Магуреле, а съоръжението при Русе - Гюргево да бъде разширено. Това е заложено в Междуведомствения българо-румънски комитет за развитие на вътрешноводния транспорт, съобщиха още от пресслужбата на Президентството.

Комитетът залага и други проекти, които да получат финансиране по „Свързана Европа“. Един от тях е подобрение на корабоплаването в общия българо-румънски участък на река Дунав, който е и трасе на Транспортен коридор 7.

По време на форума е била обсъдена и обща енергийна стратегия на страните от Дунавския регион. „Решението е само едно – свързаност на енергийните мрежи, енергийна ефективност и енергийна диверсификация“, коментира Росен Плевнелиев по отношение на рисковете от нова газова война между Украйна и Русия.

Плевнелиев посочи като пример газовата връзка между България и Румъния, чрез която северната ни съседка може да получава газ от Азербайджан. Това може да стане, когато страната ни се свърже с гръцката мрежа и бъде реализиран Трансадриатическият газопровод (ТАР). 

По време на форума държавният глава посочи още възможности за стратегически партньорства в сектори като туризъм, автомобилния сектор, земеделието и производството на храни, както и индустриите, свързани с човешкото здраве. България има желание да се фокусира не само върху износа на сурова земеделска продукция, но и на готови продукти.

„Затова трябва да развиваме общи лаборатории и хранителни центрове, да създадем международни борси за храни и земеделска продукция съвместно с Румъния, която има сходна на българската стратегия“, посочи Плевнелиев

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:52 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още