IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

До края на годината оградата на границата с Турция ще бъде готова

Обявен е конкурс за нови 200 служители в Гранична полиция

17:12 | 03.07.15 г.
До края на годината оградата на границата с Турция ще бъде готова

Надявам се до края на годината оградата на границата на България с Турция да бъде готова. Това каза пред журналисти главният секретар на МВР Георги Костов в Бургас, където отбеляза професионалния празник на служителите на МВР, предаде „Фокус”.

„Охраната на държавната граница може да се реши по два начина – чрез изграждане на съоръжения или с назначаване на допълнителни служители”, допълни Костов.

На въпрос за идеята армията да помага с охраната на границата, той отговори, че МВР има законодателна инициатива за приемане на закон за управление при кризи. В него се предвижда да се разреши армейски части да носят службата с бойно оръжие в тези критични зони. Според главния секретар в момента няма такава законова възможност.

„Беше ни отпуснат щат, който е към основния щат на МВР. 200 служители ще са пряко отговорни към охраната на държавната граница. Конкурсът за набиране на такива служители тече в момента”, информира Костов.

Изискванията за заемане на длъжността са като при заемане на държавен пост в МВР, като кандидатите трябва да отговарят на критерии за здраве, физическа подготовка и определено ниво на интелектуална подготвеност. До два месеца конкурсът ще приключи.

„Всички граждани, които приемаме за служители, минават подготовка от 9 месеца, но специално за този контингент имаме амбицията да я съкратим 3 пъти, защото имаме невероятно нужда от тези служители", каза още Костов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:28 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още