IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Горанов прехвърля въпроса за изплащането на втора пенсия към тристранката*

Останалите предложения за измение на Кодекса за социално осигуряване влизат в Министерския съвет

15:52 | 31.05.16 г. 6
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

Финансовият министър Владислав Горанов прехвърля въпроса за изплащането на втора пенсия към Националния съвет за тристранно сътрудничество. Останалите предложения на финансовото министерство за изменение на Кодекса за социално осигуряване (КСО), които засягат пенсионните фондове, ще бъдат внесени в сегашния им вид в Министерския съвет. Горанов съобщи това днес пред журналисти. 

Припомняме, че Министерството на финансите предложи нова сериозна реформа на втория пенсионен стълб - бъдещите втори пенсии от частните пенсионни фондове да са пожизнени, но да се изплащат от общ пул, а не от индивидуалните партиди на осигурените. 

С обявеното днес решение министърът оттегля спорната точка и прехвърля на социалните партньори от тристранния съвет решението за фазата на изплащане на втора пенсия.

Горанов аргументира решението си с нуждата от по-широко обсъждане на спорната тема. Той заяви, че в момента не е готов да поеме отговорност кое е най-правилното решение по фазата на изплащане.

За него най-важното е да се създадат гаранции за високи изисквания към корпоративното управление на фондовете.

Според финансовия министър има нужда от промяна на текста с фазата на изплащане и затова той препоръчва този дебат да се структурира в социалното министерство.

„Имаме разбиране за качеството на системата, липса на информираност в обществото и ирационална реакция от страна на бизнеса по тази тема. Затова прецених, че тя има нужда от по-широк дебат в рамките на Националния съвет за тристранно сътрудничество", заяви той. 

Горанов мотивира отказа си да внесе в Министерския съвет предложената от него промяна по фазата на изплащане на втора пенсия, като каза, че предложението му е било „превратно тълкувано“. По думите му МФ е предложило само един от възможните сценарии и не може да се тълкува като опит за национализация на средствата за втора пенсия.

Според него бъдещ обществен дебат със социалните партньори и с всички заинтересовани страни ще даде гаранции за високи стандарти и увереност, че „милиардите в пенсионните фондове в момента ще се управляват добре“. За Горанов водещо е да бъдат защитени максимално интересите на осигурените, стана ясно от изказването му по време на пресконференцията. Той допълни, че финансовото министерство ще участва с експертиза по казуса в рамките на тристранния съвет.

„Темата с фазата на изплащане на втора пенсия е работа на социалния министър. Този дебат обаче не трябва да забавя възможностите за по-добро управление на универсалните пенсионни фондове (УПФ), което се стимулира с останалите проектопредложения“, каза министърът. И попита защо от 2008 година досега темата за изплащането на втората пенсия не е уредена и никой не я повдига.

Въпреки че вече няма да се занимава с този казус, финансовият министър обясни мотивите си да предложи промяната за общ пул. По думите му големият проблем, който никой не изговаря на глас, е, че двата стълба на пенсионната система не са допълващи се, а се конкурират взаимно.

„Втората пенсия не е надграждаща, а заместваща“, коментира Горанов. И припомни, че по закон на родените след 1960 година, осигуряващи се за втора пенсия, пенсията от първия стълб се намалява с 28%, които трябва да бъдат надградени от капиталовия модел.

„Философията е двата пенсионни стълба да се конкурират и вторият стълб да гарантира пенсия, която е не по-ниска от първата, гарантирана от държавата“, каза Горанов.

Той коментира и предложената от асоциацията на пенсионните фондове възможност осигуреното лице да изтегли цялата сума по натрупаната партида. Според него алтернативата за теглене на всички средства накуп крие риска лицето да изтегли всичко натрупано и така да остане с ниската пенсия от държавата.

Владислав Горанов ще покани асоциацията на пенсионните фондове на експертна среща, на която обаче ще се обсъждат останалите точки от проектопредложението за КСО, които след това ще бъдат предложени на Министерския съвет.

Предложенията на МФ за изменение на КСО, които остават, са свързани с изискванията към дейността на пенсионноосигурителните дружества и с инвестиционната им политика.

По отношение на изискванията към капитала на пенсионно осигурителните дружества (ПОД) и даването на възможност за разширяване на пенсионния лиценз се предлага дружествата, които ще изплащат пожизнени пенсии и срочни пенсии с гарантиран размер, да имат капитал от 7,4 милиона лева, а не 5 милиона лева, както досега.

Въвеждат се изисквания към самия капитал, като се въвеждат нови понятия – собствени средства, граница на платежоспособност, гаранционен капитал. Предлага се и дружествата да имат избор дали да си разширят лиценза.

Относно управителните и контролни органи се завишават изискванията към членовете им, развиват се задълженията им, предлага се участие на независими членове в съвета на директорите и надзорния съвет. Предлага се и одобрителен режим за членовете. Горанов предлага на УПФ да се въведат изисквания към системите за управление на ПОД – управление на риска, вътрешен контрол и одит. Повишават се и изискванията към осигурителните посредници.

Що се отнася до измененията в инвестиционната политика, се предлага нова възможност за инвестиране – в дългови ценни книжа, издадени от международни финансови институции, до 10 на сто от активите на фонда. Дава се възможност за инвестиране в акции, облигации, предлагани при условията на първично публично предлагане – до 1% от активите на фонда. Въвежда се лимит от 20% от активите на фонда за инвестиция в ДЦК от трети държави, които нямат рейтинг.

Предлага се увеличаване на лимита за инвестиране в акции, търгувани на регулирания пазар от 20 на 25% от активите на фонда. Отпадат инвестициите в недвижими имоти – поради липсата на прозрачност и опасност от сключване на сделки при непазарни условия, но се увеличава от 5 на 10% лимитът за инвестиране в акции на АДСИЦ.

Финансовият министър подлага на обсъждане с фондовете и засилване на уредбата за ограничаване на концентрацията на инвестицията в един емитент, като е предоставен срок от година и половина за привеждане в съответствие с другите изисквания. Предлага се забрана за инвестиране в инструменти, издадени от лица в групата и забрана за ПОД да придобива активи от лица, които са част от групата. Предлага се и ограничение на репо-сделките – да могат да се сключват само с предмет държавни ценни книжа или дългови книжа, издадени от ЕЦБ/ЕИБ и само ако насрещната страна е банка.

* Допълнена към 17.00 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:39 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 21 rate down comment 2
Pronto
преди 7 години
Към момента не е възможно да имаш пенсия само от УПФ без НОИ - така че няма как да останеш съвсем без пенсия, че да натежиш на Влади - загрижел се е ще кажеш, че хижата, дето е строи под Витоша, ще служи и като приют на безпенсионни пенсионери .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 23 rate down comment 2
Pronto
преди 7 години
Е стига вече с тия опорни точки! Като свършили парите - ами нали затова е първата пенсия, "солидарната". Оставаш на нея. А втората е плюс, колкото натрупаш - това са твои пари затова е редно да могат да бъдат наследявани.А най-добре, ако имаш право и да ги задържиш без да ги даваш на НОИ или УПФ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 31
Repoman
преди 7 години
Може и да си прав донякъде, в смисъл подобен модел може да е работещ, но примерно при условие че ако ти свършат средствата по партидата да нямаш право на социална пенсия от НОИ или някакви други социални помощи за ниски доходи. Защото я си представи че се окажеш по-здрав отколкото си мислиш и живееш не 60-65г., а над 100г. и средствата по партидата ти свършат? Какво правим тогава?Затова е прав министър Горанов за общия пул, да е нещо като катастрофичния пул, т.е. да се вкарат едни пари вътре и после да се управляват по-лесно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 36 rate down comment 2
power grid
преди 7 години
Репомен аз се осигурявам на максимума и не искам никакви общи пулове.Не желая солидарност с тарикати и мошеници.Ако умра искам децата ми да наследят каквото е останало.Никаква солидарност с мързели и тарикати
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 37
Repoman
преди 7 години
Министър Горанов предложи начина, справедливия начин, за да се изплаща втората пенсия у нас. На всички ни е ясно, че без общ пул в който да се съберат малкото налични пари няма как да се плаща доживот. Затова и минисътр Горанов предложи начина, обаче народа е лаком и не се съгласи. Затова, нека сега тристранката да обсъди въпроса и да потвърди че това е пътя напред, защото другите пътища няма ка да работят. Няма как да се изплаща обща сума на куп при пенсиониране, защото като я опапа пенсионера, пак на НОИ ще висне после за социална пенсия. Няма и как да се плаща пенсия за неопределено време, ако имаме отделни партиди. Затова решението е един общ пул, както предложи мъдро министър Горанов, а ще е добре ако този пул мине под управлението на НОИ за да не се дублират дейности, така и така НОИ плаща пенсии.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 27 rate down comment 2
Longin
преди 7 години
нещастно тъп0 момченце, наречено владислав горанов , и оказало се министър.... първо ще прави промени , а после ще ги обсъжда!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още