IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кабинетът одобри коледни добавки за пенсионерите

Над 1,2 милиона пенсионери с пенсия до 286 лв. ще получат по 40 лева допълнително за Коледа

12:06 | 19.11.14 г. 6
Кабинетът одобри коледни добавки за пенсионерите

Кабинетът одобри коледните добавки за пенсионерите. Както премиерът Бойко Борисов съобщи вчера, пенсионерите с пенсия до 286 лв. ще получат по 40 лева допълнително.

За целта правителството ще трябва да отдели 50 млн. лева. Допълнителните пари ще бъдат раздадени с декемврийските пенсии.

Добавки ще получат 1 235 000 пенсионери, съобщи вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин след решението на кабинета.

Той припомни, че миналата година също е имало коледни добавки, раздадени на същия принцип – за хората с най-ниски доходи. Тогава 1 015 000 пенсионери с пенсии до 251 лв. получиха по 50 лв. допълнително.

„С увеличаване на границата се увеличава с над 20% обхватът на хората, които получават добавка към пенсиите“, посочи социалният министър.

Калфин заяви, че е благодарен за разбирането, проявено от премиера и министъра на финансите. Вицепремиерът е доволен от постигнатото към момента, макар то да не е достатъчно.

Миналата седмица финансовият министър Владислав Горанов беше категоричен, че коледни добавки за пенсионерите няма да има, защото няма достатъчно средства в бюджета. От своя страна обаче социалният министър Ивайло Калфин коментира, че макар и символични, добавките са необходими за най-уязвимите членове на обществото, които с помощта на държавата трябва да изкарат "тежките зимни месеци".

В петък Калфин заяви, че все още се търсят резерви за коледни добавки за пенсионерите. Той призна, че в одобрената актуализация на държавния бюджет е много трудно да се намерят допълнително средства, защото бюджетът не е в добро състояние, но допълни, че все още се търсят възможности и резерви.

Припомняме, че в първия мандат на ГЕРБ финансовият министър Симеон Дянков не допусна нито веднъж раздаването на коледни или великденски добавки към пенсиите. Правителството на Пламен Орешарски обаче възстанови тази практика.

Още новини четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:25 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 0
byrobocop
преди 9 години
Да им *** майката и на кабинета и на министър председателя и на социалния министър,дават само на тези дето са под прага на бедността колкото да не умрат от глад по празниците да не им развалят празниците.И това ако е социална справедливост здраве му кажи, дават на тези дето през целия си живот са си клатили мъдурите и циците по разни синекурни длъжности зад бюрца и с чанти под ръката а даже и на такива дето нямат никакъв принос в осигурителната система а тези дето с години са си плащали осигуровките - да вървят да го духат
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 0
tonitov
преди 9 години
Започва се! едните всеки път ни обират, но дават и печелят, сегя и тия дават, да видим кои ще спечелят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 0
Mavi Goz
преди 9 години
Ми не знам... Онзи ден минфина викаше - коледни добавки - ЙОК! Вчера Калфин вика - шъ видим! Днес - коледни надбавки - ЧОК! хахаха! ... и между другото - едно благо вмъкване на Боце - май за сефте тези дни пред медиите - "За нас пенсионерите са най-големото богатство на България!" Нема вече "лош матрял"... хахаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 0
Mavi Goz
преди 9 години
Боце си купи за 50 млн. лоялността на Гоце, а с това, евентуално и живота на правителството. Май Първанов ще се окаже по-сериозен партнер от Костов... хахаха! Ще дойде ден, когато депутатите от многопартийния тюрлюгювеч РБ ще гласуват по различен начин и кабинетът може да увисне на тънкия косъм на куневите гласчета и на старите верни кучета от АБВ. Щото ПФ вече даже не ги броиме... хаха!Изобщо, Боцко се нахендри тоз път като *** с пестника в гърнето. Ако оцелее тази зима, напролет ще прилича вече на нещо като политик... хахаха!И да не се окаже, че в този кабинет най-ключовият министър всъщност е Калфин... хахаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 0
bgMan
преди 9 години
Уж нямаше, пък после намерили... Можело значи, въпреки, че няма.Хайде тогава и всички останали да се наредят на опашката и да почнат да искат шумно.Абсолютна демагогия!Как очакват вече да им вярват хората когато казват че няма пари за каквото и да било?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още