IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Калфин не е получавал оплаквания от пенсионни фондове за пазарни манипулации

На следващата дискусия за пенсионната реформа ще се обсъждат дружествата за пенсионно осигуряване, съобщи вицепремиерът в парламента

12:49 | 30.01.15 г.
Калфин не е получавал оплаквания от пенсионни фондове за пазарни манипулации

Пенсионни дружества не са изпращали писма, с които да сигнализират за евентуални пазарни манипулации на техни конкуренти, до вицепремиера и социален министър Ивайло Калфин.

"До мен не са изпращали от нито едно дружество никакво писмо. Следващият вторник във формата, в който обсъждаме мерките за пенсионната реформа, ще обсъждаме точно пенсионните фондове и каня и Асоциацията на пенсионните дружества“, заяви Калфин в парламента.

Вчера на заседание на парламентарната бюджетна комисия стана ясно, че Комисията за финансов надзор (КФН) води разследване по сигнал от писмо на четири от най-големите пенсионни фондове за евентуални пазарни манипулации от страна на техни конкуренти.

В писмото се изразяват съмнения за пазарни манипулации от страна на някои дружества. Пазарната манипулация се състои в надуване на цените на дяловете в последните дни на всяко тримесечие, след което цените са се връщали на предишните си нива, което води до завишаване на доходността.

Според Калфин пък очакванията на хората за доходността от фондовете са завишени.

„Очакванията на хората са, че оттам ще се получи висока доходност и значително увеличение на пенсиите и заради това би трябвало да има повече информация и да се даде на хората правото на избор“, коментира Калфин.

Според него обаче в никакъв случай не може да се говори за повторение на случая с КТБ.

По време на парламентарния контрол депутатът от БСП Мая Манолова покани Калфин заедно да посетят в понеделник пенсионен фонд, за да демонстрира възможността на осигурените лица да прехвърлят вноските си за втора пенсия от универсален пенсионен фонд в държавното обществено осигуряване. Манолова упрекна управляващите, че с текстовете, приети в края на миналата година, са създали истински хаос.

Припомняме, че между първо и второ четене на Закона за бюджета правителството записа в преходните и заключителни разпоредби на Закона за Държавното обществено осигуряване възможност осигурените лица еднократно да прехвърлят партидите си от частните пенсионни фондове към солидарния фонд. Хората, които започват за първи път работа през 2015 г., ще имат една година да изберат дали да се осигуряват за пенсия само в системата на ДОО, или да внасят пари и в частен фонд. Заради критиките към текстовете обаче Министерството на финансите даде заден ход и в крайна сметка предложи многократен избор между частните фондове и Сребърния фонд.

„Що за законодателство е това, което първо приема закони, а след това те се обсъждат. Хората имат право на добро управление, а не на мъртво управление“, заяви Манолова по време на парламентарния контрол.

„Благодаря за поканата да посетим заедно някои институции и места, но предлагам да се върнем сериозно към темата“, отговори вицепремиерът. По думите му възможността за избор на гражданите за това къде да бъде осигуровката им е важна. „Очевидно е обаче, че тази поправка, която бе приета, е идея, която трябва да бъде поправена. Има нужда от поясняване на законодателството“, призна Ивайло Калфин.

„Решението от декември не дава яснота, а и финансовият министър Владислав Горанов вече призна, че текстът има нужда от поясняване. Променя се механизмът, а не съдържанието, което предвижда възможността всеки човек да избере как да се осигурява“, поясни Калфин.

Калфин припомни, че новият законопроект, който предлага възможност за прехвърляне на парите за втора пенсия към Сребърния фонд, е качен на страницата на Министерството на финансите и предстои да влезе в парламентарната зала. Преди това обаче той ще бъде обсъден във всички формати, включително и в Националния съвет за тристранно сътрудничество, обеща министърът.

„Надявам се да имаме възможност да дадем на обществото, на експертите и на специалистите време за достатъчно широка дискусия”, коментира той и призова да политиците да се съсредоточат върху дискусията, а не върху бързината по прилагането на решението. 

Още новини от България четете в Dnes.bg

Повече за пенсионната реформа можете да прочетете тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:22 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още