IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КЕВР отказа да реши ще удължи ли регулаторния период с един месец

От регулатора се оплакаха от натиск и необоснователни обвинения срещу тях в последните дни

14:03 | 26.06.15 г.
КЕВР отказа да реши ще удължи ли регулаторния период с един месец

Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) на този етап няма да се възползва от възможността за удължаване на регулаторния период. Това съобщи пред журналисти председателят на регулатора Иван Иванов.

Причината за това е чисто формална - промените в Закона за енергетиката, приети от Народното събрание в четвъртък, не са публикувани в Държавен вестник. Иванов обаче допълни, че ако решението бъде взето, без текстовете да бъдат обнародвани, то ще бъде нищожно. Той допълни, че ако промените бъдат публикувани в Държавен вестник във вторник, регулаторът ще вземе решение тогава.

Относно очаквана информация от държавни органи за нарушения председателят на КЕВР посочи, че с Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) са си разменяли оперативна информация. От Агенцията са поискали данни за собственици на вятърни паркове, но не са давали информация за евентуални нарушения.

КЕВР чака и информация от Българския енергиен холдинг за възможни съкращения на разходите и Иванов е уверен, че в Министерството на енергетиката подготвят такава справка. Той очаква да я получи в периода 12-15 юли.

От КЕВР се оплакаха от натиск и необоснователни обвинения срещу тях в последните дни. След като приключи процесът по определяне на цените, регулаторът ще анализира нападките и ще сигнализира отговорните органи, стана ясно от думите на юриста на КЕВР Ремзи Осман. Той допълни, че следи коментарите, правени дори и от парламентарната трибуна, за изкупуване на ток от ВЕИ централи без акт 16. Това е престъпление, призна Осман, но допълни, че и укриване на такава информация също е престъпление и призова хората, които имат данни за подобни нарушения, да ги оповестят.

Иван Иванов беше категоричен, че няма да се поддаде на натиска и ще продължи да работи в защита на интересите на българската енергетика, потребителите и като цяло - в защита на националния интерес. "Никой не може да ме пречупи и да ме постави на колене", заяви той.

Председателят на КЕВР припомни още, че правителството не е възразило срещу предложения от КЕВР ценови модел и допълни, че то е взето на базата на съществуващите параметри. Иванов каза още, че ще очаква допълнителните резерви, които правителството търси в момента, така че да бъде избегнато поскъпването на електроенергията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:19 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още