IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Комитов предлага на болниците да се плаща само срещу отчетена дейност

НЗОК да прави внезапни проверки в болниците и да налага санкции веднага, настоява управителят на здравния фонд

10:13 | 05.05.15 г. 1
Автор - снимка
Редактор
Комитов предлага на болниците да се плаща само срещу отчетена дейност

От следващата година да не се дават бюджети на болниците, а да се плаща само срещу отчетена дейност, тъй като сега, болниците гледат да си усвоят предоставения бюджет. Това предлага управителят на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) д-р Глинка Комитов.

Той предложи на болниците „да им се пишат нули, които да се превръщат в цифри, след като бъде отчетена дейност” и тя бъде проверена спрямо предварително договорените обеми.

„Сега болниците, като видят някакъв бюджет, се чувстват длъжни да го усвоят”, посочи той пред bTV. И допълни, че при обсъждане с Българския лекарски съюз ще се уговарят както обемите, така и цените на медицинските дейности.

Управителят на фонда се обяви за законово уреждане на въпроса Здравната каса да може да прави внезапни проверки в болниците, така че при установяване на нарушение, да налага санкции веднага, без да се чака дейностите да се отчитат от болницата, както е в момента. Комитов предлага да се правят още две проверки – преди и след плащането от страна на Здравната каса. 

Мярката е с оглед засилване на контролните функции на Касата – да има право да извършва контрол без помощта на законодателя, обясни Комитов. Той предлага с промени в ЗЗО Касата да извършва контрол по разходите и качеството на дейностите в лечебните заведения, като контролът ще се извършва именно с внезапни проверки. Най-важното е установените нарушения да могат да бъдат санкционирани, защото по сега действащата нормативна уредба  дори да се установи такова, не може да се санкционира преди да има отчет за съответната дейност.

„За първи път тази година се прави опит Касата да не влиза в дефицит и в края на годината да не се налага актуализация на бюджета й”, подчерта управителят на фонда.

Комитов каза още, че всички лекарства и дейности за онкоболни, хемодиализните случаи, ражданият и новородените, както и интензивните грижи ще се плащат, а има и възможности спешните състояния да не бъдат връщани.

На въпрос за отнемането на лиценза на скандално прочулата се болница „Софиямед“ Комитов отговори, че НЗОК не може да прекрати дейността й. Отнемане на лиценз може стане само когато болница отчете дейност, която не е извършила.

Резултатите от проверката на „Софиямед” ще станат готови днес, но качеството на медицинската дейност в частната болница е под надзора на изпълнителна агенция „Медицински одит”.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:05 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Ива123
преди 8 години
Няма да го направят, защото ще стане ясно, че всъщност има болници, които се ползват с политически имунитет. И точно тези болници са поръчители на скандала със Софиямед!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още