IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Москов: От догодина НЗОК няма да сключва договори с всички болници

Мениджърите на болниците ще носят отговорност за финансовата дисциплина и ненатрупването на задължения

11:05 | 04.05.15 г. 2
Автор - снимка
Редактор
Москов: От догодина НЗОК няма да сключва договори с всички болници

От догодина Здравната каса няма да сключва договори с всички лечебни заведения. Това потвърди в интервю за в. „Стандарт“ здравният министър Петър Москов. Той посочи, че въведените лимити са преходен период до влизането в сила на новия начин на НЗОК за сключване на договори – не с всички лечебни заведения.

„Навсякъде, където има твърд лимит, това води до напрежение, но лимитът не е промяната, по която ще се финансират болниците“, каза Москов. И уточни, че големите структуроопределящи болници влизат без проблеми в 95% от миналогодишните си бюджети.

Променихме договорите за управление, като ясно вписахме клаузи, че мениджърите на болниците носят отговорност за финансовата дисциплина и ненатрупването на задължения, посочи той.

От следващата година ще имаме с 50 болници по-малко, ако парламентът приеме предложените промени в Закона за лечебните заведения, допълни Москов по темата пред БНР.

Относно разходите на болниците Москов каза, че сега немалка част от здравните вноски отиват за немедицински разходи. „Затова разработваме методика за отделяне на стопанските разходи от тях - парите от здравни осигуровки трябва да се ползват само за лечение и за възнаграждения на медицинския персонал, а не за администрацията. Останалото трябва да се поеме от собственика – държавата, общината, частникът, църквата, ако реши да открие болници“, смята министърът.

Навсякъде, където има нужда, ще бъдат извършени смени на директори на болници, каза за пореден път Петър Москов.

„Няма значение политическият цвят – дали мениджърът е от РБ, ГЕРБ или ПФ. Ако неговото поведение излезе от параметрите и политиката на държавата или има съмнения как върши дейността си, ще бъде сменен. Няма политически чадър за никого. Казах, че ще съм абсолютно безкомпромисен към управителите на болниците, които си бяха позволили да трупат пари в книжка от нашите здравни вноски в КТБ. Там ръководствата ще бъдат сменени, а някои вече и са сменени - като това на "Св. Марина". В "Св. Георги" има нов член на борда засега, ще видим нататък, предстоят смени и в борда на "Св. Анна", уточни Москов.

Ако резултатите от анализите го изискват, ще има. Така Москов отговаря на въпрос за нови промени след идеята му за преструктурирането на карето в "Александровска". „Но нека не забравяме, че даваме възможност болниците да се обединяват и да кандидатстват за общ договор с касата. Така малки болници ще могат да съществуват в рамките на населените си места, защото без болница и училище тези региони умират“, коментира той.

Погрешен е подходът да търсим допълнително намаляване на цените (на лекарствата - бел ред.), защото води до недостиг и излизане на определени медикаменти от нашия пазар, както се случи с ривотрила, посочи министърът. Но нов медикамент няма да се плаща от касата без договаряне на отстъпки, категоричен е той. "Трябва да има пакт, който да дава обективните проценти на нарастване на разходите на годишна база, а оттам-нататък индустрията се задължава да върне частта, която ги надвишава на НЗОК. Това не е социализъм, защото 2/3 от европейските държави работят така, каза Москов по повод предвижданите промени в лекарствената политика", каза той.

Минималните осигурителни прагове не дават нужния резултат и сестрите (медицинските - бел. ред.) са принудени да работят на повече места, за да свързват двата края, призна Москов. "Но, ако видите отчетите на касата, ще разберете, че около 50% се дават за заплати, но персоналът не се разделя на медицински и немедицински. Така голяма част отива за администрацията, а не виждам причина една болница да има администрация колкото министерството. Освен това ефектът от това, че касата догодина няма да сключи договор с всички болници, допълнително ще даде възможност на сестрите да стигнат количествено за местата, където се работи", каза министърът.

Методът на заплащане е свързан с квалификационните нива и степента на натовареност на медицинските кадри. Когато направим това, лекарите ще имат стимул да остават у нас, заяви той. Идеята е да се въведе нормално работно време и средна заплата от 1000 лева за сестрите, потвърди Москов. „Ресурсът го има. Догодина е добър срок, за да може новият метод на заплащане да започне да работи и да осигури нормални доходи - като 1000 лв. средна заплата за медицинските сестри“, каза той.

Относно разделянето на пакета на касата на две, Москов каза, че най-важната промяна е връщането на здравната каса към смисъла й – да я превърнем от платец на фактури в субект, който закупува медицински услуги при най-добри условия от името на пациентите. "В момента всеки гражданин доплаща по нещо за лечението си, а целта ни е да създадем абсолютно безплатно лечение за тези заболявания. Основният пакет ще включва лечението на патологиите, които формират здравните показатели – сърдечно-съдовите заболявания, онкологичните, ендокринните, заболяванията на мозъка и т.н. Останалата част от патологиите остава в допълнителния пакет на касата, който ще е обект на планов прием, както е в 99% от европейските държави. Освен това ще има възможност за допълнителния пакет да се сключват договори с допълнителните фондове", обясни здравният министър.

Ако пенсионерите нямат пари за втора застраховка, алтернативата им е да чакат, призна Москов, уточнявайки, че това важи само за заболявания, които не са животозастрашаващи и когато не следва някаква увреда за тях. Крайният срок за чакането ще бъде различен в зависимост от заболяването.

Ако някой поиска допълнително средства за диагноза, която ще е напълно остойностена, той ще е нарушил закона, категоричен е здравният министър. "Това не е проблем на философията на здравното осигуряване, а на контролните механизми, които ще въведем с електронното здравеопазване. Когато тези болници бъдат хванати, ще си носят отговорността, както става и в момента, посочи министърът. Вече втора седмица група между касата, лекарския съюз, министерството работи върху разделянето на пакета", допълни той.

Предварителните разчети за размера на основния пакет на НЗОК ще бъдат готови в края на юни, уточни министърът на здравеопазването пред БНР. По думите му няма да има преминаване на заболявания от основния към допълнителния пакет на Националната здравноосигурителна каса. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:35 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 1
redcretin
преди 8 години
Обикновен *** и селски тарикат.Така пациентите ще платят в касата но няма да получат здравно обслужване --> отива на съд.Правилото е касите да са няколко и да са ЧАСТНИ, за да има конкуренция и да не се източват под чадъра на политиците.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 2
misanthrope
преди 8 години
Москов, оплете се като пате в кълчища. Погна с немотивирани уволнения някакви хора, обясняваш как нямало да има договори със всички, а няма вариант с някой друг а не с НЗОК да се сключи договор, защото НЗОК продължава да е монополист, парите от НЗОК да се дават само на медицински персонал а администрацията да и плаща църквата, това не било социализъм защото.... 2/3 от европейските страни правели така ( е***ати аргумета)... излагаш се момче, все повече. Имаше добра идея за различни здравни пакети и за ДЪРЖАВНО финансирана спешна помощ, но вместо него да изпълниш, ти ловиш вещици - лошо и много грозно
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още