IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кристалина Георгиева ще продължи да е еврокомисар

Тя е уверила премиера Борисов в това в телефонен разговор

16:26 | 08.02.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Кристалина Георгиева ще продължи да е еврокомисар

Кристалина Георгиева ще продължи да бъде европейски комисар.

Политическата ситуация в Европа, миграционната криза, обсъжданите реформи в Европейския съюз и сериозните въпроси, които предстои да се решават в рамките на ресора – бюджет и човешки ресурси, задължават Кристалина Георгиева да отдаде цялото си внимание на темите, за които е получила доверието на българското правителство, Европейския парламент и председателя на Комисията Жан-Клод Юнкер.

В това е уверила тя в телефонен разговор премиера Бойко Борисов, съобщават от правителствената пресслужба. 

Коментарът на Кристалина Георгиева идва на фона на много спекулации, че тя и Ирина Бокова, генерален директор на ЮНЕСКО, са сред възможните номинации на България за поста на генерален секретар на ООН. Засега обаче властите в София не са обявили официално кандидатура. 

През миналата година Politico припомни, че и Бокова, и Георгиева говорят руски и имат дългогодишна връзка с Русия. Георгиева е работила за Световната банка почти 20 години, в това число и за период начело на руския ѝ офис, а Бокова е дъщеря на известен български комунист и е завършила един от елитните московски университети. Според Гоуан много хора злобно намекват, че тъй като Бокова идва от добре известно комунистическо семейство, тя трябва да е кандидатът на Москва. Но Бокова ще трябва да отговаря на повече въпроси, свързани със семейството й, докато в случая с Георгиева никой не знае дали нейната история с Русия работи срещу нея или е в нейна полза, казва Гоуан.

Според американското издание Diplomatic Courier пък Бокова изглежда най-силният източноевропейски кандидат за поста на генерален секретар на ООН.

Преди дни премиерът Бойко Борисов обяви, че до края на март страната ни ще номинира своя човек  за един от най-престижните постове в света, припомня Dnes.bg.

"Водим разговори с дипломати от много страни. Знаете, че накрая ще гласуват малко държави. Искам да сме сигурни, че когато излъчим кандидат, той ще бъде подкрепен от всички", каза Борисов.

Премиерът изрази надежда в скоро време разговорите да бъдат завършени.

"До края на март имаме срок. Основните кандидати чакат. Ще бъдат пуснати, като във всяко едно състезание, когато се поизтощят другите", разясни Борисов, но отказа да уточни коя от двете българки, спрягани за поста - Ирина Бокова или Кристалина Георгиева, ще бъде номинацията на правителството. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:08 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още