IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кристофор Павлов: Ръстът от 1,5% на БВП ще се запази и през 2015 г.

Геополитическите рискове ще тежат на темпа на възстановяване на глобалната търговия, смята главният икономист на УниКредит Булбанк

16:52 | 09.12.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Кристофор Павлов: Ръстът от 1,5% на БВП ще се запази и през 2015 г.

Спадът на цените на суровия петрол ще се отрази донякъде и на българската икономика. Нетният експорт (разликата между износа и вноса) ще има малък положителен принос за икономическия растеж през 2015 г., като това ще се дължи на положителните ефекти от спада на цените на суровия петрол, с което ще се увеличи потреблението.

Този извод направи главният икономист на "УниКредит Булбанк" Кристофор Павлов по време на Третия международен икономически форум на сп. „Мениджър“.

Според него през 2015 г. ръстът на БВП ще се запази на нивото от 1,5%, колкото се очакват тази година.

„Силното възстановяване на износа през 2013 г. с известно забавяне се пренесе върху броя на заетите в секторите, ориентирани към външното търсене, и беше в основата на ръста на индивидуалното потребление през 2014 г.“, обясни Павлов. 

За първите девет месеца на годината броят на заетите нараства с 43 000 души спрямо година по-рано, или с 1,4%, като близо две трети от този ръст идва от бизнеса, който работи основно за външните пазари.

„Всеки път, когато цените на горивата спадат, сме свидетели на трансфер на богатство от страните производители към страните консуматори на суров петрол. Тъй като енергията възлиза на около 13% от разходите на домакинствата, а делът на енергоемките отрасли от произведената продукция в промишлеността е около 30%, спадът в цените на горивата се очаква да има осезаем принос към растежа през 2015 г. през канала на външната търговия и увеличаване на покупателната способност на домакинствата“, продължи презентацията си главният икономист на "УниКредит".

Според него българският банков сектор ще подпомогне процеса по възстановяване през следващата година чрез очакваните още по-ниски лихви по депозитите. По-ниските номинални лихви по депозитите, в комбинация с известно отслабване на дефлационния натиск, ще редуцират реалните лихви. С това ще се премахнат част от стимулите за спестяване, като резултатът ще бъде по-ниска норма на спестяване, което според Павлов би трябвало да подкрепи потребителските разходи на домакинствата.

"УниКредит" очаква известно забавяне на корпоративния кредит през 2015 г., което трудно може да се избегне.

„Слабият ръст на кредита се дължи на слабото търсене. Капацитетът на българските банки да предлагат кредити от 2008 г. до днес е видим“, продължи той.

Главният икономист на банката обаче прогнозира, че в част от развиващите се икономики растежът ще се забави, тъй като нормализирането на лихвите в САЩ се очаква да набере скорост. Това ще предизвика забавяне на развиващите се пазари, които в прекалено голяма степен разчитат на притока на чуждестранни спестявания, за да финансират ръста на потреблението и инвестициите си.

Исторически, когато лихвените проценти в САЩ, започнат да нарастват, растежът в развиващите се пазари намалява. В икономическия анализ на "УниКредит Булбанк" се посочва още, че търсенето на инвестиционни стоки в Китай показва признаци на отслабване, което е лоша новина за Германия, а с това и за България, доколкото в България съществуват компании, които са част от германските вериги.

Нарастването на геополитическите рискове също ще продължи да тежи на темповете на възстановяване на глобалната търговия, а с това и на положителния принос на експорта към процеса на възстановяване на българската икономика.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:51 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още