IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лозан Панов: Не виждам решения за борба с корупцията в проекта на БСП

Корнелия Нинова иска антикорупционната институция да има разследващи функции

12:37 | 08.09.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Не виждам в рамките на законопроекта на БСП решения за борба с корупцията, създава се паралелна структура с дублиращи функции. Това каза пред журналисти председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов преди срещата му с БСП във връзка с антикорупционния законопроект на левицата, предава Агенция „Фокус“.

Според него се създава паралелна структура с дублиращи функции в страната без ясни механизми за контрол и отчетност, „само и само да не се реформират органите за съдебно преследване, в случая прокуратурата“.

Според председателя на ВКС основният дебат в темата за корупцията трябва да премине през това. За него основният въпрос, който трябва да се постави е, че и сега има институции, които са компетентни за разследвания на корупционни действия, извършват аналитични функции и имат достатъчен експертен потенциал, "но защо не го правят“, каза той. 

„С какво ще се промени всичко в страната на тема корупция със създаването на още един такъв орган“, попита още Лозан Панов. И посочи, че същото е мнението му и спрямо законопроекта на ГЕРБ.

По думите му дебатът се измества към второстепенни въпроси като това кой ще назначава шефа на новата служба.

„Ако дебатът се води на тема кой ще назначава директора на тази служба, дали ще има разследващи или неразследващи функции, това е второстепенен дебат“, заяви председателят на ВКС. За създаването на нова институция никой не отговаря на въпроса колко ще струва това на данъкоплатеца, отбеляза Панов.

Той уточни, че ако бъде създаден нов антикорупционен орган, не вижда пречка президентът да назначава неговия председател. „Няма законова пречка това да прави президентът. Той е равноотдалечен от всички власти и органът ще разследва включително представители на парламента“, обясни председателят на ВКС.

Според него темата кой ще назначава този орган и за БСП, и за ГЕРБ изглежда като борба за още един властови ресурс в държавата.

„Този орган, ако се създаде, би трябвало да има разследващи функции. Всякакъв страх, че ще използват СРС-та и няма да има контрол, са неоснователни“, каза още председателят на ВКС.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова коментира след срещата с Лозан Панов, че са на едно мнение относно това президентът да определя председателя на антикорупционния орган.

„Г-н Панов смята, че не е противоконституционно и е добре президентът да определя председателя на органа. Второто важно е органът да има разследващи функции. По тези две неща сме на едно мнение, особено за разследващите функции“, каза пред журналисти в Народното събрание Нинова.

„Това, което предлагаме в антикорупционния закон, не дублира работата на други структури, а привнася нещо ново“, каза лидерът на БСП в отговор на коментара на Панов. По думите й с предложеното се привнася нещо ново – разследването. "Досега тези органи събират информация. БОРКОР има аналитична структура, но не се прави разследване. Няма дублиране, а наслагване", обясни Нинова.

Тя уточни, че остават на различни позиции по отношение на Прокуратурата.

„Лозан Панов смята, че трябва да се направи по-комплексна реформа и тя да обхваща и промяна в Прокуратурата, което минава през промяна на Конституцията“, обясни Нинова и допълни, че БСП не споделя това мнение. Имаме политическо решение да не се отваря темата, да не се променя Конституцията“, заяви лидерът на левицата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:13 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още