IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Магистралата София-Ниш се планира да бъде готова през 2016 г.

Започва работата по изграждането на ГКПП Салаш-Ново корито на българо-сръбската граница

13:53 | 04.11.13 г.
Магистралата София-Ниш се планира да бъде готова през 2016 г.

Планира се магистралата София-Ниш да е готова до края на 2016 г. Това съобщиха на пресконференция министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева и сръбският й колега Игор Мирович, цитирани от БТА.

Терзиева посочи, че Министерството на транспорта и Министерството на регионалното развитие ще имат среща в Европейската комисия (ЕК) за включването на проекта в програмата "Connecting Europe Facility". В момента пътя София-Калотина, който е част от магистралата до Ниш, е включен като приоритетен обект в оперативната програма "Транспорт".

В началото на месеца председателят на Агенцията „Пътна инфраструктура“ Стефан Чайков поясни, че бюджетът на оперативната програма „Транспорт“ за този програмен период няма да стигне за участъка София-Калотина, поради което ще се наложи спирането на процедурата за избор на изпълнител. Процедурата ще бъде отворена наново през 2014 г., въпреки че и парите за новия програмен период вероятно няма да са достатъчни за изграждането на отсечката.

Въпреки проблемите с финансирането на строителството, сръбската страна също е амбицирана да завърши своята отсечка до 2016 г., потвърди сръбският министър.

Терзиева и Мирович са обсъдили и създаването на нов граничен контролно-пропускателен пункт - Салаш-Ново корито. Планира се създаването на нова междуведомствена работна група, която да е ангажирана с изпълнението на новата инфраструктура, уточниха двамата.

През август правителството реши да направи преглед на работата по договорени, но неизградени гранични пунктове със съседните ни държави, сред които е и пунктът Салаш-Ново корито в близост до Белоградчик.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:25 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още