IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Над 4 млн. души се очаква да посетят българската изложба в Лувъра

Експозицията на тракийските съкровища вече е поискана от Русия, Великобритания, Румъния, Хърватия и Мароко

17:36 | 15.04.15 г.
<p>
	Бойко Борисов разглежда изложбата &quot;Епопея на тракийските царе&quot; в Лувъра. <em>Снимка: БТА</em></p>

Бойко Борисов разглежда изложбата "Епопея на тракийските царе" в Лувъра. Снимка: БТА

Над 4 милиона души от цял свят се очаква да посетят изложбата „Епопея на тракийските царе – археологически открития в България“ в Музея „Лувър“ в Париж. Това коментират министър-председателят Бойко Борисов и вицепремиерът Румяна Бъчварова, става ясно от стенограмата на днешното заседание на кабинета.

Премиерът Борисов посочва, че отварянето на Лувъра за изложбата, осъществените срещи на най-високо политическо равнище и заявеният интерес от френски компании за инвестиране у нас показват изключително големия авторитет, с който се ползва в момента българското правителство.

Премиерът Бойко Борисов и министри от кабинета присъстваха на откриването на изложбата в Париж вчера. 

Борисов съобщи, че изложбата вече е била поискана от Русия, Великобритания, Румъния, Хърватия и Мароко.

От следващата седмица изложбата "Епопея на тракийските царе" ще бъде рекламирана в парижкото метро. Предвижда се плакатите да бъдат поставени на 300 станции на метрото.

Научната концепция и подборът на експонатите са направени от трима френски и двама български учени. Представени са 1629 експоната от България, допълва Dnes.bg. Основен акцент е шедьовърът на античното изкуство - бронзовата портретна глава на тракийския цар Севт Трети от фонда на Националния археологически институт с музей при БАН в София.

Тракийското изкуство е показано като разказ за непознатото одриско царство, неговите съкровища, владетели, всекидневен живот. Изложбата представя цели гробни археологически комплекси, амфори за вино, изящната пиксида с форма на мида от сребро с позлата, части от ризница и тъкан от Златиница, за която след изследвания в България се предполага, че е най-ранната внесена коприна в Европа.

Изложбата е разположена в четири зали в крилото "Ришельо" на музея и ще може да бъде посетена до 20 юли.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:35 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още