IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Номинираха Иван Иванов от ДСБ за председател на енергийния регулатор

Парламентарните групи номинираха 20 кандидати за новия състав на КЕВР

11:34 | 26.03.15 г.
Номинираха Иван Иванов от ДСБ за председател на енергийния регулатор

Парламентарната група на „Реформаторския блок“ е номинирала Иван Иванов, член на Националното ръководство на ДСБ, за председател на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). Това става ясно от списъка с предложения, качен на сайта на Народното събрание.

В 18 часа на 25 март изтече крайният срок, в който парламентарни групи и депутати можеха да предлагат членове на енергийния регулатор. В публикувания списък с номинации няма друг експерт, който да е предложен като председател на Комисията.

ГЕРБ е номинирала за членове сегашния председател Светла Тодорова и Евгения Харитонова, която също е член на Комисията. Припомняме, че в края на миналата седмица Тодорова коментира, че би приела номинация отново да е част от регулатора, но зависи кой я предложи.

Най-много са кандидатите, предложени от БСП – Лява България – шестима. Сред тях са бившият член на ДКЕВР Еленко Божков, зам.-председателят на браншовата камара на енергетиците при БСП Валентин Терзийски, както и сегашният член на регулатора Илиян Илиев. Сред останалите експерти, които предлагат червените депутати, са Димитър Кочков и Петър Бояджиев, които да отговарят за водоснабдяването, както и Любомир Денчев.

ДПС предлага юрист за новия състав на КЕВР – Ремзи Осман.

Освен председател на енергийния регулатор от Реформаторския блок предлагат за членове Славчо Смилков, Валентин Петков и Елена Маринова.

С предложения са излезли и от Патриотичния фронт. Те номинират Александър Йорданов, Румяна Кръстева, Петко Михайлов и Владко Димитров, които да попълнят състава на регулатора в сектор „Енергетика“, и юриста Милена Миланова, която и в момента е част от Комисията.

От Българския демократически център (парламентарната група на „България без цензура“) пък са номинирали бившия председател на ДКЕВР Боян Боев и Георги Златев, които също са представени като експерти в сектор „Енергетика“. 

Припомняме, че с последните промени в Закона за енергетиката изборът на членовете на КЕВР вече е в правомощията на Народното събрание. Новият състав ще бъде от деветима членове, сред които четирима с опит в енергетиката, двама - във ВиК сектора, един юрист и един икономист. 

Кандидатите се номинират от парламентарните групи, а след това ще бъдат изслушани от комисията по енергетика. Кой ще бъде в състава на енергийния регулатор ще бъде решено след гласуване в пленарната зала.

Първата процедура за избор на членове на регулатора тепърва предстои. Очакванията са, че изслушването на кандидатите ще се проведе идния вторник, а гласуването в залата ще бъде в четвъртък. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:04 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още