IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Подпомагането при бедствия ще е обвързано със застраховането

Държавната помощ ще е до размера на данъчната оценка на пострадалите имоти

17:18 | 10.03.15 г. 2
Подпомагането при бедствия ще е обвързано със застраховането

Нова концепция за отпускането на помощи след бедствие е публикувана на сайта за обществени консултации. С промени в Закона за защита при бедствия се предлагат промени при подпомагането от страна на държавата на някои категории граждани за преодоляването на имуществени щети, причинени от бедствия.

Въвежда се нов вид механизъм за подпомагане за тези лица, които със собствени финансови средства не могат да се погрижат за застраховането на собствеността си за последици от бедствия. 

Законопроектът предвижда след настъпване на неблагоприятно събитие, свързано с бедствие, държавата, чрез своите органи - Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерския съвет и Агенцията за социално подпомагане (АСП), да преценят доколко е настъпило увреждане или щета върху собствеността на лицето, което не може със собствени средства да застрахова имота си.

Агенцията за социално подпомагане чрез своите структури ще преценява кои лица трябва да бъдат подпомогнати. Ще се прави индивидуална преценка за това доколко лицето не е могло само, заради социалния и икономическия си статус, да застрахова имуществото си срещу съответния риск.

Средствата от централния бюджет през социалното министерство и АСП ще достигат до хората, които имат нужда от подпомагане при бедствия.

За да се получи помощ, трябва да са спазени всички изисквания на Закона за устройство на територията (ЗУТ) по отношение на съответния имот, тъй като конструктивните изменения в някои сгради биха могли да доведат до много по-голяма уязвимост при природни бедствия.

Предоставяното от държавата подпомагане ще бъде до размера на данъчната оценка на съответните имоти. По този начин ще се създаде и стимул за местните власти да не поддържат необосновано ниски данъчни оценки на недвижимите имоти, мотивират се вносителите.

Неусвоените средства за тази цел за съответната година ще се разчитат за следващата, без да се променя тяхното предназначение.

Според мотивите към проекта не се променя принципът, че застраховането на личното имущество трябва да бъде доброволно, но положителен косвен ефект от предлаганите промени е да се стимулира сключването на застраховки и подобряването на застрахователната култура на гражданите.

Предлаганият модел за подпомагане на пострадалите от бедствия ще допринесе за повишаване на ролята на превантивната дейност, свързана с намаляването на риска от бедствия, се казва в мотивите към проекта.

В проекта е записано, че всяко физическо лице е длъжно да взема мерки за предпазване на имуществото си от вреди и за ограничаване на вредите от бедствието, както и да спазва предписанията на компетентните органи, в случай на бедствие.

Гражданите ще бъдат задължени да допускат оправомощените длъжностни лица за извършване на съответните оценки и социални анкети.

Възстановителната помощ ще се предоставя на физически лица, при необходимост от основен ремонт на жилищата им, засегнати от бедствие, ако отговарят на социални критерии, пише в проекта.

Предвижда се промените да влязат в сила 1 януари 2016 година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:20 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
mick
преди 9 години
"Държавната помощ ще е до размера на данъчната оценка на пострадалите имоти"Защо собственици на частни имоти трябва да се подпомагат с толкова много пари? Колко данъци са внесли тия собственици в хазната за последните да речем 10 години? За 20, за 30? При сегашният данък 1.75 промила. За 10 години това са 17 % от данъчната оценка.. зВъобще защо помощта трябва да е безвъзмездна? Един безлихвен заем с гратисен период, даден в правилното време е напълно достатъчен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още