IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 5 март

07:48 | 05.03.15 г.
Преглед на печата за 5 март

"Булгартабак холдинг" е изкупил обратно дял в Lafka
в. Капитал Daily

След като преди година "Булгартабак холдинг" обяви, че е продал дъщерното си дружество "Табак маркет" на външна за групата компания, в края на миналата година производителят на цигари е изкупил обратно малък дял от дружеството, което развива веригата Lafka. Това е видно от бележките към консолидирания финансов отчет на холдинга за 2014 г., подаден преди дни до борсата. Както продажбата, така и обратната покупка става при напълно непрозрачни условия за миноритарните инвеститори и регулатора. Не е обявено нито кой е мажоритарният собственик на веригата, нито защо се е наложило частичното обратно изкупуване и на каква цена са сделките. Казусът е важен, защото "Булгартабак" е второто най-голямо публично дружество на борсата. Откакто то е под контрола на депутата от ДПС Делян Пеевски (по думите на предишния му партньор Цветан Василев), спазването на законовите правила на капиталовия пазар е по-скоро изключение.

Изненадващо спрян лиценз изправи „Дунарит“ пред фалит
в. Сега

Един от работещите и печеливши военни заводи у нас - "Дунарит", е изправен пред фалит заради изненадващо и странно решение на Междуведомствения съвет по отбранителна индустрия и сигурност на доставките към МС. В края на миналата седмица съветът е спрял временно лиценза на завода, с което на практика е блокирал работата му по вече сключени договори, научи "Сега" от източници от МС. Решението е било взето, въпреки че не фигурира като точка в дневния ред на заседанието от 25 февруари. Реално това поставя под въпрос редица договори, които в момента компанията изпълнява. Предприятието работи по стандартите на НАТО и изнася продукция за Европа, Азия и Африка. Без работа може да останат над 600 души.

"Софарма" ще доставя ваксината срещу син език по животните
в. Сега

Пазеният половин месец в тайна доставчик на ваксината срещу син език по животните е вече ясен - това е фармацевтичната компания "Софарма". На 17 февруари т. г. тя е сключила договор с Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ). Това съобщи вчера шефът на агенцията проф. Пламен Моллов. Ваксината е произведена от френската фирма "Мериал", вече е в България и до дни ще започне масовата ваксинация.

Сагата около избора на доставчик се точи от месеци. Първата обявена от БАБХ обществена поръчка бе прекратена с мотива, че нито една от поканените фирми не може да я достави до 10 март т. г. При втората поръчка бе избрана процедурата "договаряне без обявление" заради липсата на време за ваксинацията. Самото й обявяване, изборът на "Софарма" и сключването на договор стана за 2 дни. Проф. Пламен Моллов коментира, че тази процедура е била избрана, за да се гарантира националният интерес.

Кметове си искат минералната вода
в. Стандарт

Кметове искат държавата да им даде да стопанисват драгоценната минерална вода около Костенец. Баните в Момин проход и селата Костенец и Пчелин, строени преди по-малко от век от местните, са оставени да се рушат безконтролно и са затворени. В Пчелин и Костенец това е станало пред 7-8 години, като около сградите се чуват единствено помпите, които подават минерална вода към частни имоти. Последна врати хлопнала къпалнята на Момин проход, град станал легендарен с магическата лековита вода, която лекува почти всички болести на земята.

ЦРУ: Населението на България е под 7 млн. души
в. Новинар

Централното разузнавателно управление на САЩ (ЦРУ) разби на пух и прах статистиките на НСИ.

Американското разузнаване разкрива, че показателите за демографското състояние на българското население са изключително влошени. Според данните на ЦРУ в България живеят едва 6 924 716 души, което е с около четвърт милион по-малко от официалната българска статистика към 31 декември 2013 г., според която у нас живеят 7 245 677 души. Информацията бе изнесена в секцията The World Factbook на сайта на разузнавателното управление.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:08 | 21.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още