IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Смяна на системата. Кому е нужно това?

Правителство от средите на протестиращите, народовластие, национализация – абсурдите на тълпите

08:41 | 22.02.13 г. 158
Смяна на системата. Кому е нужно това?

Протестите от последните дни бяха ефектни. Не е сигурно обаче дали донесоха бленуваните резултати. Това е и причината недоволството да продължава, макар вече да не е ясно срещу какво се протестира. Всъщност още в началото не беше ясно каква е целта – сваляне на цената на тока, борба срещу монополите, борба срещу правителството и още и още и още.

Е, правителството падна, върви се към предсрочни избори. Брилянтен политически ход на ГЕРБ, каквото и да си говорим. Народът поиска, доскорошният народен герой му даде. На всеки трезво мислещ бе ясно, че с наближаването на изборите натискът върху правителството щеше да става все по-силен, а рейтингът – да се топи.

Поръчкови или не, появиха се митинги в подкрепа на правителството. Електоратът на ГЕРБ ще се консолидира – а той със сигурност не е толкова малко, колкото мнозина се опитват да го изкарат.

Както и да е, не това е основното.

Протестите до момента не произвеждат своите лица – всичко изглежда хаотично, няма общи искания, намесиха се и различни подривни и агресивни елементи. От протест с цел – бунт срещу монополите, вече имаме инертна маса от недоволни, за която нищо не е достатъчно.

Около мен има хора, които протестират. На въпроса за целта най-честата причина, която се изтъква е смяна на системата.

„Смяна на системата”. Звучи много примамливо. В този израз се събира цялото недоволство и всички проблеми на прехода. Нова система – звучи романтично, но и далечно, защото никой не дава отговор каква трябва да е новата система.

Смея да твърдя, че на хартия имаме една от най-добрите системи на управление – парламентарна република с разделение на властите, избори на всеки четири години, процедури за предсрочни избори. Това е на хартия.

Дори в момента всеки, който се замисли, трябва да си даде сметка – ами това е демокрацията – народът дава властта, народът я отнема. Поискаха оставка – получиха я. Системата работи. Народовластие в действие.

Друга важна причина за протест е желанието за свикване на Велико народно събрание. Това пък защо? Такъв законодателен орган трябва да се свиква при ясни желания и принципи за изграждане на новата конституция. Макар че в момента не конституцията е проблемът. Поне не основният.

Последна актуализация: 16:21 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

149
rate up comment 17 rate down comment 2
ignatpen
преди 11 години
Е как! Бойко бяга от отговорност с този ход и печели време хората му да доокрадат каквото е останало за крадене!най некадърното и ченгесарско правителство. Май треа да отидем на палатки и пред болница Лозенец. Бойко си помисли, че ще избяга и ще се скрие, но ще му търсим сметка докрай. Няма по- големи наглеци от Бойко и ГЕРБ. Представяте ли си 97ма Жан Виденов да беше казал аз не съм виновен - те всички са виновни, аз подкрепям протестите. Излиза, че Жан е 10 пъти по голям мъж от Бойко Борисов. Бойко за нещо да е носил отговорност? Сега ще си оправи кръвното и ще оглави протестите пълен ***.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
148
rate up comment 15 rate down comment 0
Biso
преди 11 години
Не съм съгласен! Вземете за пример Южна Корея, до 1945 са били под японско владичество. След освобождението населението се е препитавало от земеделие. А днес са 12-та икономика в света.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
147
rate up comment 20 rate down comment 1
biserz
преди 11 години
При борбата с монополите - още не е ясно дали протестът се е провалил. Визирам промените в закона за енергетиката. Да видиме законът в Държавен вестник, приложението му - пък после да говорим...Да видиме резултатът от действията на прокуратура и данъчни - виж те могат и да се провалят, обратното ще е просто една приятна изненада...Монополи обаче има не само в енергетиката...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
146
rate up comment 15 rate down comment 1
edimi
преди 11 години
:) тъкмо си ни е време. Иначе ще изгорим баницата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
145
rate up comment 15 rate down comment 0
kalendar
преди 11 години
прав си. Ето това е нещо за което мога да обвиня БСП. Само, че в предишната им форма-45 год. си нямал право да говориш и изведнъж трябва да има хора, които да говорят. Зор. От къде? Ние все още нямаме тоя манталитет. За Исландия-не вярвам да успеем да го приложим. Те са шепа народ-колкото Пловдив. За жалост смятам, че просто ни е рано.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
144
rate up comment 17 rate down comment 0
edimi
преди 11 години
Съгласен съм с написаното. Лошото е че, всички които имат свестни идеи и що-годе яснота какво и как да се промени/вкл и в този форум/, няма да изложат идеите си. Всичко се обръща в една политическа говорилня и плюнки. Не си вадим поуки, "седим в казана и дяволите без работа".Не става без представителство. Не става с "народовластие" от "онзи" тип. Та дори и сега определението е НАРОДЕН ПРЕДСТАВИТЕЛ от `нам коя си партия. Има модели от които можем да почерпим опит. Адаптиран разбира се. По горе е даден пример с Исландия. А държави и народи много. Опит също. Иначе си отиваме към оная теория за Нов Световен Ред. Богата класа тарикати държи в подчинение маса електорат.Глобализация, пфу!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
143
rate up comment 17 rate down comment 0
edimi
преди 11 години
Това е начало на конструктивни идеи. А тази http://forums.bgdev.org/index.php?showtopic=41958&st=0 , също вече има поддръжници и се развива.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
142
rate up comment 15 rate down comment 0
ivan.kostov.39
преди 11 години
http://***.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=gnPQBmcGZS0ЕТО ТОВА ИСКАТ ДА НАПРАВЯТ ХОРАТА!НЕ СЕ ПРАВЕТЕ НА УЩИПАНИ МОМИ......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
141
rate up comment 16 rate down comment 0
tati
преди 11 години
На всички е ясно, че няма такова правителство, което ще взема да намачка, да убива, да арестува българския народ" !!!!! Айде сега да си направим партия на НАРОДА и да си направим изборите со кротце- со благо и да си гласуваме за нашата НАРОДНА партия и тогава да го духнат другите партии !!!!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
140
rate up comment 18 rate down comment 0
kalendar
преди 11 години
а това можеш да го кажеш, само ако не работиш в малка фирма. За събирането на данъците-чудесно е. Допускам, че вече повече се отчитат както трябва(даже го вярвам). Но не това е проблема-проблема е, че много малки фирми бяха ощетени със забавянето на плащанията-ако забавиш на ГБС(или друга голяма фирма) 10 мил. с 6 месеца, ГБС ще издържи. Ако забавиш на малка строителна фирма(подизпълнител) 10 000 лв с 3 месеца, то тя най-вероятно ще фалира. Има и друго-ако смяташ така за данъците, то тогава дайте да вдигнем и мин. заплата на 1000 лв(както иска Волен:) )-някой нямало да издържи-дреме ми на шапката. Знаете ли защо имаме един от най-добрите интернети в света(даже най-добър в съотношение цена качество)? Няколко причини-1. Прескочихме няколко технологични стъпки 2. Имаше ужасна конкуренция в началото. Тя разбира се беше постигната именно с криене на данъци и други закони. Но Apple и Microsoft(a и Facebook) например са започнали по същият начин(или подобен)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още