IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Спадът на продажбите през 2014 г. не спира инвестициите на пивоварите

За първи път от 15 години се отчита намаление на продажбите на пиво в PET бутилки, докато тези на кеновете растат

12:08 | 16.07.15 г. 2
Спадът на продажбите през 2014 г. не спира инвестициите на пивоварите

Спадът на продажбите през миналата година не спира инвестициите в пивоварната индустрия. Това стана ясно на пресконференция на Съюза на пивоварите, на която бяха представени резултатите за развитието на бранша за 2014 г. и първата половина на 2015 г.

През миналата година на българския пазар са продадени 5,23 млн. хектолитра пиво, което е с 5% по-малко спрямо 2013 г. Консумацията на глава от населението намалява с 2 л до 71 л, или 218 чаши от 0,33 л, съобщи Ивана Радомирова, изпълнителен директор на Съюза на пивоварите и член на Управителния съвет на организацията.

Организацията отчита спад на продажбите в заведенията („студен пазар”, или ХоРеКа сектора) за сметка на модерната търговия (търговските вериги), където продажбите растат. Единствено в средиземноморските държави „студеният пазар” се разраства и достига дял от 50-60% от пазара на бира заради културата за хранене навън, коментира Радомирова. Като цяло в Европа тенденцията е за свиване на продажбите през заведенията, коментира тя.

За първи път от 15 години от Съюза отчитат спад на продажбите на пиво в PET бутилки през 2014 г., макар че делът им в общия обем от продажбите остава най-висок – 59%. До 13% от общия обем на продажбите се увеличават продажбите на кенове с бира, докато делът на продажбите на пиво в стъклени бутилки и на наливна бира се запазва без промяна – съответно 23% и 5%.

Вносът на пиво през 2014 г. достига 466 хил. хектолитра, което е с 9% повече на годишна база. Най-голям е вносът от Полша, Германия и Румъния, показват данните на Съюза.

Същевременно през миналата година пивоварната индустрия е направила капиталови вложения за 73 млн. лева. За периода 2010-2014 г. инвестициите на членовете на Съюза достигат 293 млн. лева.

Българските производители успяват да устоят на ръста на вноса на бира. Над 90% от консумираното от българите пиво през миналата година е произведено у нас, подчерта Радомирова.

Пряко заетите в индустрията са около 2 500 – 2 600 души, индиректно заетите в доставките са 9 хил. души, от които около 3 400 души са в селското стопанство, над 14 хил. души са заети в ХоРеКа сектора, а около 2 900 души – в продажбите през магазините.

За първото полугодие членовете на Съюза са направили инвестиции за 19 млн. лева за развитие на производствените мощности и други активи, посочи Ивана Радомирова.

Продажбите се задържат на миналогодишните нива, ако се гледа внесеният от компаниите акциз в хазната – 35,6 млн. лева за първото шестмесечие, колкото е бил и за същия период на 2014 г., посочи Радомирова. За сравнение, през първата половина на 2014 г. продажбите отчитаха спад от 6% на годишна база, допълни тя.

Нетният оборот на членовете на Съюза за 2014 г. достига 445 млн. лева, а за първите шест месеца на тази година – 243 млн. лева. Внесеният акциз за 2014 г. възлиза на 71 млн. лева.

Съюзът на пивоварите в България е представителната организация на производителите на бира в страната: ”Болярка - ВТ” АД, „Бритос” ЕООД, „Загорка” АД, „Каменица” АД, „Карлсберг България” АД, „Ломско пиво” АД и техните доставчици на суровини, материали и оборудване.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:08 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
Един Българин
преди 8 години
Всичко е въпрос на вкус. "Немските" по веригите са най-ниското качество според мен :). Гаменица не става по принцип (качество немска верига), Загорките вече и те отдавна не стават. Пиеше се Шуменско докато не почнаха да го правят в сръбия. Трябва да се сложат машини за изкупуване на кутии и ПЕТ бутилки във "веригите", а не да пълним бунищата.Щом въпреки сериозното намаление не спират инвестициите, то значи печелят толкова много, че изобщо не ги бърка :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 1
mnz
преди 8 години
Да намериш сравнително нормална българска бира, която да става за пиене - безценно!Нашия пазар поглъща най-големите ***, като бира с ПЕТ бутилка, по незнайни причини. Реално, бирата в ПЕТ битлка не е толкова евтина, има на същата цена на литър къде по-нормални бира, главно чешки като Аргус, или немските които са по веригите, идват на около 1.20лв/литъра. А ПЕТ бутилка от 2 литра е около 2 лв., не си струва просто да се пие нашенския бълвоч от който после те цепи глава все едно бирата е бъкана с метилов алкохол.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още