IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тасев: Дефицитът в НЕК е толкова голям, че баланс на системата е невъзможен

Преди да бъде изчистен дефицитът в енергийната компания, няма да има реално либерализиран пазар, според Иван Хиновски

11:55 | 08.06.15 г.
Тасев: Дефицитът в НЕК е толкова голям, че баланс на системата е невъзможен

В тази ситуация е невъзможно да бъде постигнат баланс в енергийната система, защото натрупаният дефицит в Националната електрическа компания (НЕК) е много голям. Този коментар направи енергийният експерт проф. Атанас Тасев във връзка със заявката на енергийният регулатор, че с новото си ценово предложение ще изчисти текущия дефицит на НЕК още в края на годината.

„След като НЕК продължава да недоволства въпреки предприетите мерки и сигнализира, че дефицитът й с натрупване ще доближи 1,8 млрд. лева в края на тази година, значи ситуацията е доста сериозна“, коментира Тасев пред БТА.

Според него таксата „Задължение към обществото“, срещу чието увеличаване негодува бизнесът, трябва да стигне цена от около 70 лева за мегаватчас и да бъде разпределена върху всички потребители. Едва тогава ще има пълна либерализация на енергийния пазар у нас.

Либерализация на пазара ще има след изчистването на дефицита в НЕК, смята от своя страна Иван Хиновски, председател на Българския енергиен форум (БЕФ). Предложението на организацията е да бъде създаден буферен фонд, който за определен период да изкупува скъпата зелена енергия и да получава финансиране от продажбата на зелени сертификати.

Според експерта е престъпление, че досега не е въведена търговия с бели и зелени сертификати, от което дефицитът в НЕК може да намалява с 200 млн. лева годишно.

Хиновски посочи още, че индустрията, чрез увеличението на таксата „Задължения към обществото“, ще понесе основната тежест от предложението на КЕВР. В същото време то не решава проблема с дефицитите в държавната енергийна компания, а единствено ги смекчава.

Добрата новина е единствено за битовите потребители, които ще получат минимално въздействие от финансовия недостиг в НЕК, а именно увеличение от около 2% в сметките си за ток.

Председателят на БЕФ обаче смята, че подходът да се търси вариант за постигане на ниска цена на регулирания пазар за сметка на  повишаване на цената на енергията на свободния пазар е погрешен. „Това ще обезсмисли изобщо либерализацията на пазара, защото всеки ще иска да остане на регулирания“, каза експертът.

Той препоръча да се разработи система за подпомагане на по-голям брой енергийно бедни домакинства и в същото време да се отвори пазарът на електроенергия и цената да стане пазарна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:40 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още