IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Транспортното министерство преговаря с китайски банки за обновяване на влаковете

Разговорите са планирани за следващите две седмици, каза министърът на транспорта Христо Алексиев

13:49 | 30.03.17 г. 1
<p>
	Интермодалният терминал в Пловдив.&nbsp;<em>Снимка: Надежда Бочева, Investor Media Group</em></p>

Интермодалният терминал в Пловдив. Снимка: Надежда Бочева, Investor Media Group

Министерството на транспорта започва преговори с три китайски банки по проекта за рефинансиране на дълга на БДЖ и осигуряването на средства за нов подвижен състав. Вече е изпратена документация, а разговорите са планирани за следващите две седмици. Това каза министърът на транспорта Христо Алексиев, който откри днес два железопътни обекта, изградени със средства от Оперативна програма „Транспорт“ - модернизираният жп участък Стамболийски – Пловдив и Интермодалния терминал в Пловдив.

Разговорите с финансовите институции са част от преговорите на министерството с китайски инвеститори по проекта за съживяване на БДЖ с рефинансиране на дълга и доставката на нови влакове. Проектът ще бъде обявен като процедура и европейски компании също ще могат да участват в преговорите, уточни министърът.

Идеята е новият подвижен състав да бъде доставен в рамките на 2020 – 2021 г., за когато е планирано да приключи модернизацията на жп направлението от сръбската граница, през София, Пловдив към Бургас и към турската граница. За това направление е необходимо да бъдат доставени 15 интерсити влака и 20 мотриси. 

Запитан кога разстоянието от Пазарджик до Пловдив ще се взема за 20 минути министърът поясни, че скоро отсечката от Пловдив до Септември ще позволява скорост на влаковете 160 км/ч с модерна сигнализация. Така 6-те хиляди жители на Пазарджик, които работят в Пловдив, ще стигат с влак за около 25 минути. Засега това не може да става по-бързо, тъй като влаковете не могат да се движат със скорост над 130 км/ч, а за по-високи скорости трябва да бъдат доставени нови.

За Интермодалния терминал, който е разположен на над 70 дка, предстои избор на оператор. Той трябва да заработи до края на годината, да довърши оборудването с техника и да осигури товари, каза министърът. Такъв терминал вече е проектиран за Русе, но в момента се прави оценка дали е необходимо да се изгради.

Христо Алексиев съобщи още, че специално звено в Министерството на транспорта ще бъде създадено, за да подпомага публичните и частните проекти, които кандидатстват за финансиране с новите инструменти на Европейската комисия. В консултантския орган ще участват представители на бизнеса и банки.

Проектът за Интермодалния терминал в Пловдив е на стойност 13,3 млн. лв. (без ДДС). Изпълнител е „Трейс Груп Холд“.

Това е първият терминал от такъв тип в България, на който контейнерите ще се прехвърлят директно от камион на влак и обратно, заяви Върбан Ангелов, ръководител направление железопътно строителство в „Трейс Груп Холд“.

Строителните работи са приключили за година е половина. Терминалът е изграден на жп магистралата Калотина – София – Пловдив – Димитровград – Свиленград.

Модернизацията на жп участъка Стамболийски – Пловдив е на стойност 67 млн. лв. и е част от проекта за обновяване на отсечката Септември – Пловдив. Изпълнител е ПОРР Бау ГмбХ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:08 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 1
Тава е
преди 6 години
Алчни *** ***, ако не знаете как махнете се! Инвестирайте в заводи за мотриси, терминали, складови машини. Не искаме да пълните гушите на вашите господари, и вашите. В България имаше най-много вишисти на глава от населението и вие ги превърнахте в таксиметрови шофьори, а сега правите програми да внасяте, без дори да познавате техническата терминология! Къде са заводите ни, къде е енергетиката ни, защо разграбихте продуктите на нашият труд!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още