IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

УниКредит очаква ускоряване на растежа на България до 2,3% през 2015 г.

Напредъкът в усвояването на средства от ЕС, резкият спад на цените на петрола и възстановяването на пазара на труда са сред причините за ревизията на оценката

12:42 | 28.09.15 г. 1
Автор - снимка
Създател
УниКредит очаква ускоряване на растежа на България до 2,3% през 2015 г.

УниКредит Булбанк ревизира в положителна посока прогнозата си за икономическия растеж на България през тази и следващата година.

Значителният напредък в усвояването на средства от Европейския съюз (ЕС), по-голямото от очакваното понижение на цените на петрола на международните пазари и продължаващото възстановяване на пазара на труда дават основания на икономическия екип на най-голямата банка по активи у нас вече да очаква ръст на българския брутен вътрешен продукт (БВП) от 2,3% за 2015 г. и 2,6% за 2016 г.

Банката променя в посока нагоре оценката си за прираста на БВП за второ поредно тримесечие, посочват от кредитната институция. Предишната прогноза бе за растеж от 2,1% за тази и 2,3% за следващата година.

„От фундаментална гледна точка икономиката изглежда добре позиционирана, за да продължи процесът на възстановяване, задвижван от износа, който в хода на тази година получи допълнителна подкрепа от устойчивия спад на цените на петрола, по-слабото евро и продължаващото възстановяване на пазара на труда“, обяснява главният икономист на УниКредит Булбанк Кристофор Павлов.

По негови думи от началото на годината значителна роля за възстановяването на българската икономика има и по-доброто усвояване на средства от ЕС, което достигна 85% към юли. Тенденцията е особено окуражаваща, като се има предвид много слабото начало на процеса, посочва той. За сравнение - за първите четири години бяха усвоени едва 15,6% от общата сума, която се полага на България.

„Усилията за усвояване на повече средства от ЕС ще бъдат подпомогнати и от много силната фискална позиция през тази година, която ще позволи не само да се осигури национално съфинансиране на всички проекти от първия програмен период, които трябва да бъдат приключени до края на годината, но и да се започнат някои инфраструктурни проекти от новия програмен период, като първоначално се финансират изцяло със средства от бюджета“, посочва още главният икономист на банката.

Едновременно със засилване на растежа на БВП от УниКредит очакват и подобряване на неговата структура. По-конкретно - икономистите на банката прогнозират, че износът ще превъзмогне глобалната тенденция за забавяне на търговията и ще нарасне с нови 3,5% в реално изражение през следващата година, въпреки че това би означавало умерено забавяне на темпа от 7,7%, който анализаторите прогнозират за цялата 2015 г., но и спрямо спада от 0,7% през 2014 г.

По-голямата част от забавянето ще дойде в резултат от предстоящото нормализиране на лихвените равнища в САЩ, което се очаква да има негативно въздействие върху търсенето в някои от търговските партньори на България, които са разглеждани като твърде уязвими, като например Сърбия, Хърватия и най-вече – Турция.

Успоредно с въздействието от промяната на лихвените нива в САЩ, от УниКредит посочват и някои фактори, които биха били с положителен принос.

Според икономистите на трезора това са продължаващото възстановяване на пазара на труда у нас, впечатляващият прогрес в усвояването на средствата от ЕС, изобилната вътрешна и външна ликвидност, както и бавно просмукващите се към останалата част от икономиката положителни ефекти от по-силния от очакваното спад на енергийните цени.

„Всичко това ще подкрепи процеса на възстановяване на потребителските разходи както и инвестициите през 2016 г.“, гласи тримесечният икономически доклад на УниКредит Булбанк.

За възстановяването на потребителските разходи все по-ключово значение има възстановяването на пазара на труда, след като през второто тримесечие на 2015 г. безработицата спадна до 9,7%, а заетостта отбеляза ръст от 1,1% на годишна база.

Близо 2/3 от новооткритите работни места са в едни от най-високоплатените сектори в България – изнесените услуги в сферата на информационните технологии, комуникациите и бизнес услугите, пише още в анализа на УниКредит. От него ставя ясно, че банката очаква спад на безработицата дори до 8,3% през 2016 г.

От там посочват, че на този фон ускоряването на темпа на растеж на реалните заплати до впечатляващите 7,2% през първото тримесечие на годината на годишна база не е изглеждало като изненада.

По отношение на индекса на потребителските цени – от кредитната институция очакват, че в края на 2015 г. ще бъде отчетена дефлация от 0,2%, с което тя ще отслабне в сравнение с регистрираните през 2014 г. 1,4%. Успоредно с ускоряването на икономическия растеж, през 2016 г. от УниКредит прогнозират завръщане към инфлацията на ниво от около 0,4%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 11:09 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
Един Българин
преди 8 години
Дори и прогнозата да е вярна или пък дай боже още по-голям ръст на икономиката ни, няма страшно, защото емигрантите ще излапат нарастването.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още