IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Захариева: НЕК търпи загуби от над 50 млн. лева месечно

Вицепремиерът настоява, че може да има режим на тока заради невъзможност за поддържане на мрежата

11:25 | 13.08.14 г. 25
Захариева: НЕК търпи загуби от над 50 млн. лева месечно

Националната електрическа компания (НЕК) търпи загуби от над 50 млн. лева месечно от новата цена на тока, обяви в ефира на „Нова телевизия“ вицепремиерът по икономическите въпроси и регионален министър Екатерина Захариева. Тези загуби могат да предизвикат проблеми с разпределителната мрежа и именно това да доведе до режим на тока още през тази зима, опасява се вицепремиерът.

Заплахата е реална, ако не бъде направено нищо и от служебното правителство вече започват работа, за да не бъде допусната подобна ситуация. Част от решението на проблема ще дойде и от Енергийния борд, допълни още вицепремиерът.

Захариева прави своите изводи на базата на изявленията на участниците на пазара – и държавни, и частни дружества, които са критикували действията на Държавната комисия по енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) и определената от комисарите цена на електроенергията.

Вицепремиерът допълни, че не очаква да има недостиг при производство на електричество, а напротив – в момента има свръхпроизводство, което също е част от проблемите на енергетиката ни.

Според Захариева трябва да има кадрови промени в ДКЕВР, защото там трябва да работят експерти, „а не да бъдат назначавани лица, защото са удобни и когато им казват: „Не вдигайте цената на тока“, тя да не се вдига, независимо от състоянието на системата“. Тя смята, че в момента е „дадена команда“ на ДКЕВР да се повиши цената на тока, „за да се изнервят хората, защото вече не сме на власт и друг е дошъл на власт“.

Вицепремиерът припомни, че служебното правителство на Марин Райков, в което участваше и тя, е изготвило промени в Закона за енергетиката, които касаеха именно енергийния регулатор и гаранциите за неговата независимост, за което предпоставка е комисарите да не могат да бъдат сменяни лесно.

Екатерина Захариева коментира още, че във вторник е имала среща с квесторите на КТБ относно средствата по програмите за енергийна ефективност в банката. След разговорите е станало ясно, че 13-те млн. лева от програмата за нисколихвени кредити за енергийна ефективност са блокирани, но доверителните сметки на хората в тази банка са под изискуемия минимум и могат да бъдат освободени, „тогава, когато наистина им потрябват“.

Захариева допълни, че програмата отдавна е трябвало да заработи, но нищо не е било свършено от правителството на Пламен Орешарски. 

Що се отнася до ситуацията в КТБ само централната банка може да каже какво ще се случи с депозитите на хората и бизнеса, заяви Захариева и допълни, че най-рано в средата на октомври ще бъде оповестен резултатът от одита, който тече в момента в банката. След това ще бъде взето и решение какво ще е бъдещето на КТБ. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:17 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

25
rate up comment 0 rate down comment 0
Stoqn_Trakiev
преди 9 години
е че то в енергетиката са главно представителите на БСП, бившата БКП и роднините им. Никой не ни пита дали сме съгласни да купуваме щатски ядрен рекатор коато спираме мощности, а сега едва ли не ще трябва да спазяваме източения от комунистите сектор..... http://iconomicabg.blogspot.com
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 6 rate down comment 0
Jay Gould
преди 9 години
Който е ял кюфтета да си ги плаща! Тия още малко ще искат и да им пуснем СМС за да спасяват *** си крадлива енергетика! Да спрат тока зимата или да качат цената и тогава февруарските протести ще им се видят като песен
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 2 rate down comment 0
Ricco
преди 9 години
Мизантропа е напълно прав - да наречеш опасността от аварии "режим на тока" си е чиста проба манипулация (направена с определена цел). Да не говорим пък, че тази опасност също няма как да преценим колко е реална.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 2 rate down comment 1
popo323
преди 9 години
Не бой се за мен , климатика се справя чудесно и в жегата . Ти по добре виж как са твоите другари , дъртаците от Позитано , че с тези напикани памперси там , как ще ги сменяш в жегата , не знам . :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 5 rate down comment 5
misanthrope
преди 9 години
http://***.dnevnik.bg/bulgaria/2014/08/13/2360691_naznacheni_sme_za_ministri_zashtoto_sme_specialisti/"Назначени сме за министри, защото сме специалисти, каза Екатерина Захариева"Скромна и хубава пък и специалист ненагледен майкооооо Само се убеждавам, че някой като ти каже как всичко знае и му е ясно, можеш да си сигурен, че няма и представа за какво става дума
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 3 rate down comment 5
misanthrope
преди 9 години
Леко, изби ти пяна по устата, ше земеш да се гътнеш в тая жега :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 5 rate down comment 3
popo323
преди 9 години
И кое точно е глупостта , че Станишев и компания *** цялата държава за една година ли ? На червените крадливи и некадърни *** , все Борисов им е виновен , дори когато не е бил там . До вчера КТБ им беше основната банка в кампанията на Бареков и БСП против Борисов , но щом я фалираха , веднага обявиха банката за едва ли не лична на Борисов . До вчера неграмотният пелтек съсипваше всичко в енергетиката с невероятната си простотия , а днес вече Борисов е виновен . Това което дразни повече от некадърността и крадливостта на комунистите / социалистите / е невероятната им наглост да лъжат, изопачават и скалъпват фалшиви компромати .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 9 rate down comment 4
misanthrope
преди 9 години
Очаква се за не за 5 дни, за 5 минути да не излеят от екрана глупости, достойни за цял мандат (освен ако не е на Бойко, той няма горна граница на глупостите)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 6 rate down comment 6
popo323
преди 9 години
И какво точно се очаква да направят за 5 дни сегашните , някакво чудо ли ? Сигурно си мислите ,че живеете в приказките , идва магьосника и оправя с едно махване на пръчката това което некадърника Станишев и съдружниците му съсипаха през последната година .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 8 rate down comment 2
data
преди 9 години
основната новина е че НЕК потъва със скорост от 50 млн. месечно или 600 млн. годишно . Преведено на човешки език - чака ни голямо дърво с цената на тока
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още