IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Няма риск за парите за саниране в доверителни сметки в КТБ, увериха квесторите

Под риск обаче са 13 млн. лв. европейски средства, вложени по програмата за осигуряване на нисколихвени кредити, които не са защитени с ДЦК

18:28 | 11.08.14 г.
Няма риск за парите за саниране в доверителни сметки в КТБ, увериха квесторите

Няма опасност за парите на собствениците на жилища, които са вложени по доверителни сметки в Корпоративна търговска банка (КТБ), защото те са в лимита до 100 хил. евро и съгласно действащото законодателство са защитени. В това увериха квесторите на банката вицепремиера и министър на регионалното развитие Екатерина Захариева на среща за проекта за Енергийно обновяване на българските домове, средства по който са блокирани в банката, съобщиха от пресцентъра на министерството.

След затварянето на КТБ не са постъпвали плащания, както и не са откривани нови доверителни сметки, са съобщили още квесторите. До затварянето на банката са разкрити 51 доверителни сметки, сключени са 52 споразумения на сдружения на собственици и са одобрени 19  кредита.

Под риск обаче остават 13 млн. лв. европейски средства, вложени по програмата за осигуряване на нисколихвени кредити, които не са защитени с държавни ценни книжа.

Захариева е подчертала, че се предприемат спешни мерки, за да може проектът за саниране на жилищни сгради да бъде спасен. Ще бъдат проведени срещи с български търговски банки, които имат интерес да осигурят нисколихвени кредити на собствениците на сгради, одобрени за саниране. Възможности за финансиране  може да се потърсят и  от държавния бюджет.

Предвижда се да бъде направена и проверка на собствениците, определени като социално слаби, които получават 100% безвъзмездна финансова помощ, съгласно Постановление на Министерски съвет.

Вицепремиерът е изтъкнала също, че парите по програмата за Енергийно обновяване на българските домове не са застрашени, тъй като не се намират в банката.

„Гражданите трябва да са спокойни първо за собствените си средства, вложени в доверителни сметки, и второ за самата програма, защото ще бъдат предприети всички мерки тя да бъде спасена, като не се пропусне нито една възможност“, категорична е Захариева.

Междувременно около 300 вложители в КТБ протестираха днес пред сградата на БНБ със скандирания "Оставка" и "Затвор". Те настояха да получат достъп до парите си още в следващите дни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:54 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още