IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Регионалното министерство ще разговаря с квесторите в КТБ заради санирането

В банката са блокирани 425 хил. лв. на собственици на жилища в сгради, одобрени за саниране с европейски пари, както и фондът за нисколихвените кредити

09:20 | 11.08.14 г. 4
Регионалното министерство ще разговаря с квесторите в КТБ заради санирането

Министерството на регионалното развитие ще води разговори с квесторите в Корпоративна търговска банка (КТБ) за Фонда за жилищно обновяване, съобщават от ведомството в отговор на въпроси от Investor.bg.

Фондът за жилищно обновяване беше създаден, за да отпуска нисколихвени кредити на собственици на жилища, одобрени за саниране с европейски пари, които не могат сами да осигурят самоучастието си за ремонтните дейности. Заради поставянето на банката под специален надзор обаче дейността на фонда беше блокирана.

Собственици алармираха миналата седмица, че банката е поставяла тежки условия за кредитиране и фондът е отпуснал само около 20 кредита. Много от собствениците на жилища в сгради, одобрени за саниране с европейски пари, са теглили кредити от други банки.

Освен фонда, в КТБ са блокирани и сметки на министерството, по които собственици са превели дял от самоучастието, както и първоначалната сума от 500 лева. Сумата възлиза на общо 425 хил. лева, посочват от регионалното министерство. Според тях обаче парите няма да бъдат загубени, тъй като парите във всички сметки са под 196 хил. лева.

Министерството е поискало от БНБ да разрешат да се разкриват и управляват доверителни сметки на сдружения на собствениците, за да продължи да се изпълнява проектът за саниране. От централната банка обаче са отговорили, че реализацията на проекта може да продължи след възстановяване на дейността на банката.

Според министерството пари по проекта за саниране няма да бъдат загубени, въпреки че той трябваше да тръгне още през 2012-2013 г. и още един строителен сезон е на практика почти изпуснат.

Крайният срок за приключване на проекта е октомври 2015 г., като парите – общо 63 млн. лева, ще стигнат за около 180-200 сгради.

Подадени са общо 465 заявления за интерес и подкрепа от 34 града, одобрени за саниране са 374 сгради. От тях 82 са подали заявления за финансова помощ и изпълнение на обновяване, като са сключени 52 споразумения за финансова помощ, посочват от министерството.

Същевременно обаче са одобрени работни проекти и са издадени разрешителни за строеж на само три сгради, а строителни дейности са започнали по две от тях.

За да се ускори изпълнението на проекта, бившият министър Десислава Терзиева окрупни процедурите за строителство и проектиране – вместо да се търсят изпълнители за всяка сграда поотделно, имаше търгове за шестте региона за планиране и София.

Офертите по процедурата за изработване на инвестиционни проекти на сградите са отворени в края на май, като са избрани изпълнители за пет региона на страната. Процедурите за Югоизточния и Североизточен регион са прекратени и ще се откриват наново.

В средата на юни са отворени офертите за изпълнение на строително-монтажните работи, като в момента тече срокът за оценката им. След това ще се изчака 10 дни за обжалване и ще се пристъпи към сключване на рамкови споразумения.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:57 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 3 rate down comment 2
Людени
преди 9 години
Колеги .... има си закон за гарантиране на баМковите депозити и той си "работи" както се очаква от него (до 6 мес. особен надзор) !Това, че доста (досТА !!) електорални единици си въобразяваха други неща .... без да си правят труда да прочетат закона (и разберат ?), е отделно !!Следва корекция (дали) ?Sapienti, sat !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 2
rumi.welichkowa
преди 9 години
Еврокомисията е изпратила писмо до финансовия министър в оставка Петър Чобанов и подуправителя на БНБ Калин Христов, подписано от шефа на генерална дирекция Вътрешен пазар и услуги" Джонатан Фаулс. Телевизията разполага с писмото.Причина за реакцията на Европейската комисия е перспективата неяснотата около достъпа до гарантираните депозити (до 100 хил. евро бел. ред.) в КТБ да продължи месеци.Още по тематаПлевнелиев призова политиците да загърбят партийните интереси"Според еврочиновниците българските власти вече надвишават правото си да отлагат решаването на въпроса. Те припомнят върховенството на европейското право, което изисква изплащането да започне 20 дни, след като банката видимо е изпаднала в несъстоятелност."НАПИСАХ ПИСМО ДО БНБ.Питам ги какво е състоянието на банката.Има ли и нещо-значи да и отнемат лиценза и да си вземе парите.Или и няма нищо-да я отвярят веденага.Хора, пишете на БНБ,на КТБ,на омбдусмана, и в еврокомисията трябва да се оплачем.Да се спре произвола
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 0
rumi.welichkowa
преди 9 години
Как може това да се признава от не друг ,а самото министерство и пише официално във пресата???!!!Властта сама признава,че не може да се справи сама със себе си.Защото БНБ е също част от държавата,И какво се получава-държавата не знае сама какво да прави със себе си.Такова пълно безхаберие,неграмотност,некомпетентност,безсилие,липса на воля ,и нежелание за работа и решаване на проблемите....Как може министерството да говори със квесторите!!!За какво ще говори?Че има проблем.А аз с кого да говоря?На кого да кажа моя проблем?Самата БНб създаде тоя хаос и е време да се кротнат всички и да се отоври банката.Четете доклада на квесторите.Те хем викат ,че банката е с добри показатели,здрава е и няма проблеми и затова няма да я фалират и няма да и отнемат лиценза.Хем са я затворили ,щото там нещо имало съмнение.Как наляха в *** 800000,и банката си работи ,така и тука да решат проблема.Нарочно не искат да обяват фалит или да отнемат лиценза,защото веднага трябва да платят на хората парите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 21 rate down comment 0
misanthrope
преди 9 години
Банката е затворена, ТОЧКА! Да не се блокирал проекта, А хората, дето са им блокирани там заплатите и пенсиите, а хората на които са им блокирани там разплащателни фирмени сметки и не могат да си обслужват кредитите, тях кучета ги яли, важно е евро-лъжицата да не се загуби. Като искат решение на проблема, да натискат Искров да отвори банката, а не да "говорят с квесторите". Пак тука един мой човек... НЕ СТАА ТАКА!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още