IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Захариева: НЕК търпи загуби от над 50 млн. лева месечно

Вицепремиерът настоява, че може да има режим на тока заради невъзможност за поддържане на мрежата

11:25 | 13.08.14 г. 25
Захариева: НЕК търпи загуби от над 50 млн. лева месечно

Националната електрическа компания (НЕК) търпи загуби от над 50 млн. лева месечно от новата цена на тока, обяви в ефира на „Нова телевизия“ вицепремиерът по икономическите въпроси и регионален министър Екатерина Захариева. Тези загуби могат да предизвикат проблеми с разпределителната мрежа и именно това да доведе до режим на тока още през тази зима, опасява се вицепремиерът.

Заплахата е реална, ако не бъде направено нищо и от служебното правителство вече започват работа, за да не бъде допусната подобна ситуация. Част от решението на проблема ще дойде и от Енергийния борд, допълни още вицепремиерът.

Захариева прави своите изводи на базата на изявленията на участниците на пазара – и държавни, и частни дружества, които са критикували действията на Държавната комисия по енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) и определената от комисарите цена на електроенергията.

Вицепремиерът допълни, че не очаква да има недостиг при производство на електричество, а напротив – в момента има свръхпроизводство, което също е част от проблемите на енергетиката ни.

Според Захариева трябва да има кадрови промени в ДКЕВР, защото там трябва да работят експерти, „а не да бъдат назначавани лица, защото са удобни и когато им казват: „Не вдигайте цената на тока“, тя да не се вдига, независимо от състоянието на системата“. Тя смята, че в момента е „дадена команда“ на ДКЕВР да се повиши цената на тока, „за да се изнервят хората, защото вече не сме на власт и друг е дошъл на власт“.

Вицепремиерът припомни, че служебното правителство на Марин Райков, в което участваше и тя, е изготвило промени в Закона за енергетиката, които касаеха именно енергийния регулатор и гаранциите за неговата независимост, за което предпоставка е комисарите да не могат да бъдат сменяни лесно.

Екатерина Захариева коментира още, че във вторник е имала среща с квесторите на КТБ относно средствата по програмите за енергийна ефективност в банката. След разговорите е станало ясно, че 13-те млн. лева от програмата за нисколихвени кредити за енергийна ефективност са блокирани, но доверителните сметки на хората в тази банка са под изискуемия минимум и могат да бъдат освободени, „тогава, когато наистина им потрябват“.

Захариева допълни, че програмата отдавна е трябвало да заработи, но нищо не е било свършено от правителството на Пламен Орешарски. 

Що се отнася до ситуацията в КТБ само централната банка може да каже какво ще се случи с депозитите на хората и бизнеса, заяви Захариева и допълни, че най-рано в средата на октомври ще бъде оповестен резултатът от одита, който тече в момента в банката. След това ще бъде взето и решение какво ще е бъдещето на КТБ. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:17 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 3 rate down comment 4
data
преди 9 години
за да се задържи цената на тока бяха орязани инвестиционните разходи на еерпетата Ако това продължи дълго би влошило качествата на мрежата и от там прекъсвания на захранването . Поне в тоя дух беше изказването и сутринта
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 0
evraliko
преди 9 години
За какви синдици на КТБ става на въпрос!?! Нали все още не е обявена несъстоятелност?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 1
bgMan
преди 9 години
А червените БСП (вече и на ДПС) олигарси, на които им свалиха такса пренос/износ по колко печелят на месец от износ на евтин козлодуйски ток?Дайте и техните цифри за да е по-ясна картинката, иначе знаем, че пак много удобно цялата вина ще се прехвърли на ВЕИ-тата (не че те нямат своят принос, но се използват за много удобен параван).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 1
deant
преди 9 години
защо мине не мине време и някой се изцепва за режим на тока? Нали не са решили да си повярват? Щото дори за 1 седмица режим на тока, брой икономиката ни фалирала. Просто никой клиент (особено външен) няма да го интересува твоя проблем. Да не говорим, че външните инвестиции изцяло ще ицчезнат, не само да намалеят, както досега.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 3
misanthrope
преди 9 години
Извинете уважаема, но това са ПЪЛНИ глупости. Да оставим на страна че не схванах как финансовите загуби на НЕК ще доведат до режим на тока, но допускам че просто не разбирамОбаче.. сега разбирам, че КТБ има синдици. Значи е фалирала вече, а ние не сме разбрали.После.. как точно няма проблем да се деблокират доверителните сметки на хората ми е малко чудно, след като се каза изрично че няма правна възможност за това. А ги деблокираха, а останалите вложители ще ги разцепят от дела.Госпожата май освен да сипва на Орешарски, друго не може и не знае
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още