IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Законопроектът за Фискален съвет мина на първо четене в НС

Новият независим орган ще оценява изпълнението на държавния бюджет

10:34 | 06.03.15 г.
Законопроектът за Фискален съвет мина на първо четене в НС

Парламентът прие на първо четене законопроект за Фискален съвет и корективни механизми, внесен от Министерския съвет. За законопроекта гласуваха 116 депутати, един се въздържа, съобщи БТА.

Със законопроекта се транспонират част от разпоредбите на Директива 2011/85/ЕС на Съвета от 8 ноември 2011 г. за изискванията за бюджетните рамки на държавите членки. Директивата въвежда определени изисквания за националните бюджетни прогнози, средносрочните бюджетни рамки и националните числови фискални правила. Законопроектът урежда създаването, функциите, съставът и дейността на Фискалния съвет, както и въвеждането и прилагането на автоматични корективни механизми.

Определят се основните цели на новия независим орган. Дефинирани са основните принципи, въз основа на които Фискалният съвет ще осъществява дейността си. Основната функция на съвета ще бъде наблюдаването на спазването на числовите фискални правила, определени в Закона за публичните финанси и  отнасящи се за сектор "Държавно управление" и консолидираната фискална програма.

Съветът ще изготвя становища относно пролетната и есенната макроикономически прогнози на министъра на финансите.

Съветът ще изготвя и мотивирано становище по отчетите за изпълнението на държавния бюджет, бюджетите на Държавното обществено осигуряване и останалите социалноосигурителни фондове, администрирани от Националния
осигурителен институт, и бюджета на Националната здравноосигурителна каса.

Слави Бинев (ПФ) попита пред кого се отчита този съвет, кой го оценява и колко пъти за шестгодишния си мандат може да бъде оценяван. Според Бинев трябва да има промени между първо и второ четене, за да не остане този закон декларативен както много други.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:53 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още