IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Започва проектирането на Северната скоростна тангента

Началото на строителните работи е предвидено за лятото, крайният срок за завършването на пътната отсечка е краят на 2015 г.

14:20 | 17.02.14 г.
<p>
	Предвидено е изграждането на 6 пътни ленти, по 3 в едно направление. <em>Илюстрация: Агенция &quot;Пътна инфраструктура&quot;</em></p>

Предвидено е изграждането на 6 пътни ленти, по 3 в едно направление. Илюстрация: Агенция "Пътна инфраструктура"

Агенция „Пътна инфраструктура“ подписа днес договора за проектиране и строителство на Северната скоростна тангента на София.

За изпълнител на проектирането и строителството Върховният административен съд (ВАС) определи консорциумът „ХПВС – ССТ” („Хидрострой“ АД, „Пътни строежи Велико Търново“ АД, „Пътинженерингстрой“ АД, „Пътстрой Бургас“ ЕООД и „Водстрой 98“ АД).

Първоначално за изпълнител на обекта беше избран италианският консорциум „Салини – Импреджило”, но Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) отмени решението на бившия вече председател на пътната агенция Лазар Лазаров за избор на строител след жалба на „ХПВС- ССТ”. Подписването на договора се забави заради процедурите за обжалване.

Общата дължина на Северната скоростна тангента е 16,54 км, посочват от агенцията.

„Пътният проект е важен за София и страната, тъй като в нея се пресичат АМ „Тракия“, „Хемус“, „Люлин“ и пътят София – Калотина“, коментира регионалният министър Десислава Терзиева по време на подписването на договора за проектиране и строителство.

Стойността на договора за проектиране и строителство е 149 999 999 лв. без ДДС. Надзорът ще се осъществява от обединението „СЖС ТЕХНОС - СЖС БЪЛГАРИЯ“, в което участват „СЖС България“ ЕООД, София, и „СЖС Технос С.А.“, Испания, като договорът е на стойност 735 хил. лева.

Проектирането на пътната отсечка ще започне веднага, а строителните работи се предвижда да стартират през лятото. Крайният срок за завършването на обекта е до края на 2015 г.

В момента средно на денонощие по Северната дъга на Софийския околовръстен път преминават около 15 хиляди превозни средства. Прогнозата е, че през 2030 г. трафикът ще нарасне до 25 хиляди средно за 24 часа.

Предвидено е изграждането на 6 пътни ленти, по 3 в едно направление. Ще бъдат построени 19 големи съоръжения, 5 пътни възела и т. н. Трасето преминава над 3 реки - р. Какач, Владайска и Перловска, пресича 20 електропроводи и газопроводи и 20 ВиК мрежи.

Северната скоростна тангента преминава през землищата на кварталите на София - Требич, Илиянци, Бенковски, Малашевци, Орландовци и Враждебна. За изпълнението на проекта е необходимо да се извършат редица действия от АПИ и Столична община, които са разписани в рамковото споразумение от 30 март 2010 г., така че всички съвместно трябва да положат максимални усилия, за да се спазват сроковете, подчерта министър Терзиева.

Столична община трябва да проведе отчуждителните процедури за изместване на обекти на техническата инфраструктура, попадащи извън обхвата на пътя, трябва да осигури необходимите устройствени планове за съоръженията на техническата инфраструктура, да довърши изграждането на продължението на бул. „Илиянци“ до надлеза на съществуващата околовръсна жп линия до връзката му с бул. „Лазар Михайлов“ и изграждането на продължението на бул. „Източна тангента“ от бул. „Ботевградско шосе“ до бул. „Чепинско шосе“.

Ангажимент на АПИ е да предприеме дейности за отчуждаване на засегнатите частни имоти до края на август 2014 г., да уведоми собствениците на имотите и да преведе сумите за обезщетения. Експертните оценки на имотите са изготвени от лицензиран оценител след процедура по ЗОП и методика, определена през 2010 г., обясни министър Терзиева.

Междувременно и днес пред сградата на пътната агенция в София жители на столичните квартали "Илиянци", "Требич", "Бенковски", "Враждебна", "Орлановци" и "Малашевци" протестираха заради ниските цени, по които са оценени и отчуждени техни имоти, необходими за изграждането на Северната скоростна тангента.

Хората за кратко спряха движението по бул. „Христо Ботев“ в столицата с искане за пазарна оценка на земите им, предаде БТА. В момента кв. м площ е оценена на между 35 и 80 стотинки в зависимост от землището на имота.

По думите на Десислава Терзиева проектирането ще започне веднага въпреки протестите, а недоволните граждани да изчакат решението на Върховния административен съд по казуса. Според председателя на Управителния съвет на пътната агенция инж. Стефан Чайков до края на март агенцията ще изпрати до всички около 3 хил. собственици на земи уведомления за отчуждаване, за да могат, ако решат, да заведат съдебни дела.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:05 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още