IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Затяга се процедурата за влизане в болница

Лечението по допълнителния пакет ще се отлага до два месеца с възможност за удължаване на срока

19:50 | 17.02.16 г. 5
Затяга се процедурата за влизане в болница

Затяга се процедурата за влизане в болница. Новият механизъм за достъп се регламентира с промените в проекта на Наредбата за осъществяване правото на достъп до медицинска помощ, публикувана на сайта на здравното министерство.

Преценката дали лечението на пациент трябва да се извърши в болница ще се извършва от лекар от лечебното заведение, сключило договор с НЗОК за оказване на извънболнична медицинска помощ. При спешност преценката може да бъде извършена и от дежурен екип в центъра за спешна помощ на лечебното заведение за болнична помощ, към което пациентът се е самонасочил.

За влизане в болница и ползването на услуги, гарантирани от НЗОК, ще е необходима електронна идентификация от страна на здравноосигурените лица.

Лекарите ще насочват пациента към болница като попълват направление за хоспитализация.

Към него ще се прилага амбулаторният лист от извършения преглед на пациента с посочени данни за статуса на пациента, предприетите диагностични и лечебни дейности и обективните обстоятелства, мотивиращи становището, че лечебната цел не може да се постигне в условията на извънболничната помощ. Направление за хоспитализация ще се издава и в случаи на отказа на пациента.

Задължително здравноосигуреното лице има право да избере лечебно заведение, сключило договор с НЗОК, за оказване на съответната болнична помощ на територията на цялата страна. 

Болниците ще поддържат листа за планов прием, която заменя досегашната листа на чакащите, а пациентът ще трябва да даде писмено съгласие за вписване в нея.

На пациента ще трябва да му бъдат предложени алтернативи, включително възможността да се обърне за прием към друго лечебно заведение. Болниците са длъжни да информират записаните в листата пациенти и да потвърдят предстоящия прием в срок от 2 дни преди планираната дата за приема.

Лечението в болница за дейности по допълнителния пакет може да се отложи не повече от два месеца.

Срокът може да бъде удължен само по желание на пациента за отлагане на хоспитализацията, по медицински показания, налагащи отлагане на планираното лечение в болнични условия, или ако е настъпило подобрение в състоянието на пациента и е отпаднала необходимостта от намеса в болнични условия в планирания срок.

Пациентите пък ще трябва да информират незабавно лечебното заведение, в чиято листа за планов прием са вписани, ако са провели лечение на друго място или е отпаднала необходимостта от него.

Националната здравноосигурителна каса ще поддържа на сайта си актуална информация за националната листа за планов прием, в т.ч. за поредността на вписаните в нея пациенти и определените дати за приема. Публикуваната информация няма да съдържа лични данни на пациентите.

По време на престоя си в лечебно заведение пациентите имат право срещу заплащане да получат допълнително поискани услуги, включващи: подобрени битови условия, допълнително обслужване, избор на лекар или екип от медицински специалисти.

Залагат се и промени при предписване на лекарствени продукти. Лекарят ще е длъжен да информира здравноосигуреното лице относно това дали лекарственият продукт се заплаща напълно или частично от НЗОК, както и дали има аналози с по-ниска цена. При желание на пациента лекарят ще трябва да предпише препаратът с по-ниска цена.

Лекарствата, покривани на сто процента от НЗОК, вече ще се изписват само по международно непатентно наименование според предложеното. Лекарят ще трябва да изпише медикамента не по търговското му наименование, а по активното вещество в препарата. Така пациентът сам ще преценява дали да купи от аптеката оригинален продукт или генеричен.

За частично платените от Касата лекарства пациентът трябва да бъде информиран от лекаря дали има препарати със същото международно непатентно наименование с по-ниска цена и да избере кой медикамент да му бъде предписан.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:28 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 6 rate down comment 2
scott
преди 8 години
ПРЕДЛАГАМ: сичките линейки да са снабдени с автомат калашников и да застралеват секи до кйто се доберът с контролен изстрел.ЛЕЧЕНИЕТО ШЕ Е ПО-МЪЧИТЕЛНО.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 13 rate down comment 0
khao
преди 8 години
затягане на бюрокрацията виждам само ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 0
Mesoiadess
преди 8 години
Къде е затягането - ако пациентите които са влизали и досега по график се записват 2 месеца предварително . Не виждам разлика освен че ще правят предварителна резервация .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още