IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Райнов: Новата методика ограничава достъпа до здравни услуги в болниците

Болниците ще получат около 80% от бюджетите от миналата година, каза зам.-председателят на здравната комисия

10:40 | 07.04.15 г.
Райнов: Новата методика ограничава достъпа до здравни услуги в болниците

Всички болнични директори възразяват срещу методиката за финансиране на болниците, защото тя означава ограничаване на достъпа на хората до здравни услуги. Това каза пред телевизия Bulgaria On Air Емил Райнов, заместник-председател на здравната комисия в парламента.

Става въпрос за недоволство от така наречените фиксирани бюджети или болнични лимити, които представаляват таван на разходите, който не може да бъде превишен от болничните директори, поясни той.

Райнов каза, че досега се е говорело, че този таван ще бъде до 90-95% от бюджетите за миналата година, но при последните изчисления се оказва, че болниците ще получат близо 80% от бюджетите, които са получили през миналата година. „На практика това означава, че всяка болница през последната седмица от месеца няма да има пари, с които да работи“, каза той.

Според него Министерството на здравеопазването се опитва да налага „един командно-административен метод“ за фиксиране на бюджетите и респективно ограничаването на средствата, което ще доведе до листи на чакащи.

„Не може здравно осигурено лице да бъде вкарано в листа на чакащите“, посочи Райнов. Според него едва ли листа на чакащите ще стабилизира системата.

Проблем е големият брой на лечебните заведения в страната, продължи заместник-председателят на здравната комисия. И посочи, че само за последните два месеца на миналата година са разписани пет нови разрешителни за разкриване на болници и то при бюджет, който е по-малък от миналогодишния.

По думите му методиката, която се налага от министър Москов сега, променя основни принципи на здравното осигуряване. А именно – пациентът винаги има право на лечение, той избира по-добрата болница според него и отива да се лекува там, като НЗОК заплаща за съответните медицински дейности, тоест на принципа „парите вървят след пациента“. „При новата методика се оказва нещо коренно противоположно – пациентът трябва да се лекува, като търси болница, където има пари, или пациентът следва парите“, коментира той.

Според него досега този механизъм е работел, защото се виждаше кои болници работят добре и кои не толкова и тези, които работеха повече, получаваха повече пари от Касата.

В четвъртък изтича срокът за нови предложения в Закона за здравно осигуряване между първо и второ четене, посочи Емил Райнов. Той заяви, че между първо и второ четене ще внесе предложение да се запише в закона, че след като болница иска да сключи договор с НЗОК, търговска тайна не може да има. Това според него ще позволи да има прозрачност при разходването на средствата.

Трябва да се направи така, че да има публичност и прозрачност къде отиват средствата, каза той. И допълни, че досега никой не знае коя болница точно колко пари получава от Здравната каса, а става въпрос за обществен ресурс.

Разделянето на здравната помощ на два пакета не е в интерес на пациентите, стана ясно още от думите на депутата. Такова разделение ще принуди здравно осигурени хора да чакат за лечението си, каза той. „Не е справедливо да си плащаш здравните вноски и ако заболяването ти не е в основния пакет, да влизаш в листа на чакащите или да се осигуряваш допълнително“, коментира Райнов.

Днес, на Световния ден на здравето, лекари от частни и общински болници протестират срещу новата методика за финансиране на лечебните заведения, която ограничава разходите им за месеца спрямо миналогодишните.

Още видео материали вижте на сайта на телевизия Bulgaria On Air

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:12 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още