IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лекари потвърдиха протеста си срещу методиката за финансиране на болниците

Българският лекарски съюз не е получавал сигнали за проблеми, свързани с въведената методика

15:39 | 06.04.15 г. 1
Лекари потвърдиха протеста си срещу методиката за финансиране на болниците

Медици от частни и общински болници ще протестират символично утре на професионалния си празник. Това потвърдиха представители от Българска болнична асоциация, Сдружението на общинските болници в България и Националната асоциация на частните болници в България, съобщи БТА.

Протестът ще изрази недоволството на лекарите от новата методика за остойностяване и заплащане на медицинската дейност на лечебните заведения.

Одобрената от Здравната каса методика за финансиране през тази година залага фиксирани бюджети, които ще са между 90% и 95% от миналогодишните в зависимост дали болницата работи и спешни случаи.

Според някои медици обаче тя е командно-административен метод, който ще ограничи работата на болниците и свободния избор на пациентите за лечение и ще увеличи случаите на корупция.

Лекарите настояват за отмяна на методиката и връщане на предишния начин на заплащане на дейностите, както и налагане на строг контрол на разходите.

Медиците искат реално остойностяване на медицинските услуги, постепенна демонополизация на Националната здравноосигурителна каса, по-свободен пазар и достъп до медицинските услуги, с държавна, а не с административна регулация.

Доц. Стайко Спиридонов, председател на Националната асоциация на частните болници, посочи, че въвеждането на методиката обръща принципа „парите следват пациента“ в „пациентът следва парите“. Според него основният проблем на системата като цяло е липсата на остойностяване на медицинските услуги, допълва БНР.

„Предлагаме, първо, остойностяване на медицинските услуги, второ, обездържавяване на Националната каса и постепенна демонополизация, трето, превръщането на Лекарския съюз в Лекарска камара, четвърто, връщането на националните медицински институти с държавно финансиране. Такива са Институтът по спешна помощ и Институтът по онкология. Предлагаме концентриране на високотехнологична дейност и лечебна дейност, включително и висока подготовка на кадри“.

Във връзка с обявените намерения за протест от Българския лекарски съюз изпратиха съобщение до медиите, в което се посочва, че до момента в организацията няма постъпило официално писмо или позиция от нито една болница от страната, в което се сигнализира за проблеми, свързани с въведената методика.

Ще бъде направен допълнителен анализ на разходваните средства за болнична помощ и ако се установи има ли ощетени или облагодетелствани болници, могат да се предприемат необходимите стъпки за справедлива регулация, посочват от БЛС.

По предварителни данни за настоящото тримесечие средствата за болнична помощ са намалени средно с 6,2% за страната. Предвид извършените дейности през първо тримесечие, отклонението е с 1,2% от общо предвидените като намаление от 5% спрямо дейността за 2014 г.

Принципната позиция на организацията, свързана с листи на чакащи е, че това е общоевропейска практика и няма страна, която да прави изключение. Тези листи като правило са въведени в европейските страни с оглед гаранцията за решаване на спешни медицински проблеми.

Очевидно, че недостигът на средства предопределя и регулациите в системата – за съжаление много по-драстични от останалите европейски страни, посочва се в съобщението на съсловната организация.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:15 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
penman
преди 9 години
Ха, ха! Най-големите крадци на обществени средства щели да протестират, защото се опитват да им позатегнат "кранчето"!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още