IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

НЗОК: Болниците нямат основание да връщат пациенти*

Болница Токуда не е спирала приема на пациенти по клинични пътеки, коментират от лечебното заведение

17:15 | 02.12.15 г.
НЗОК: Болниците нямат основание да връщат пациенти*

Към 30 ноември Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) е изплатила извършената и отчетена дейност от изпълнителите на медицинска и дентална помощ и аптеки по сключените договори за 2015 г., съобщават от здравния фонд.

От там уточняват, че разплащането е в съответствие с изискванията на Постановление № 57 на Министерски съвет от месец март по приетата методика за остойностяване и за заплащане на медицинската помощ. Методиката предвижда незаплащане на извършената надлимитна дейност.

Националната здравноосигурителна каса не допуска забавяне на плащанията и в тази връзка болниците нямат основание да отказват лечение на пациентите, допълват от институцията.

По-рано в медии бе разпространена информацията, че от вчера една от най-големите частни болници в София – Токуда, е спряла приема на пациенти с направления по голяма част от клиничните пътеки на Здравната каса по заповед на директора на лечебното заведение д-р Явор Дренски. Причината е, че НЗОК дължи милиони на болницата, които не са изплатени.

Токуда не е спирала приема на пациенти по клинични пътеки на този етап и пациенти не са връщани. Това коментираха за Investor.bg от пресофиса на лечебното заведение по повод на разпространената във Facebook информация.

От болница Токуда уточниха, че влизат в лимит, както и други лечебни заведения в страната. В момента се работи по вътрешно преразпределение, така че да не се допуска връщане на пациенти. Болницата предвижда планов прием, като той може да бъде отложен с две-три седмици, уточниха още от Токуда.

Към момента няма информация и указания как болниците ще работят през следващата година, въпреки че вчера беше приет бюджетът на НЗОК, казаха още от пресофиса. Затова болницата спира да кредитира здравната система.

Преди ден д-р Даниела Дариткова, председател на Комисията по здравеопазване в парламента, увери, че няма да се стигне до връщане на пациенти заради лимитите на разходите в Национална здравноосигурителна каса. Силно се спекулира с темата, че ще се стигне до връщане на пациенти, каза Дариткова.

* Допълнена с позицията на болница Токуда

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:48 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още