IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КЗК отмени решението за откриване на обществената поръчка за новия ОУП на Царево

Методиката за оценка на офертите е незаконосъобразна, постанови антимонополната комисия

15:34 | 02.06.14 г.
КЗК отмени решението за откриване на обществената поръчка за новия ОУП на Царево

Сагата за Общия устройствен план на Царево (ОУП) продължава, след като днес Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) отмени решение на главния секретар на Министерството на регионалното развитие за откриване на обществена поръчка с предмет "Изработване на проект за изменение на общия устройствен план за цялата територия на община Царево и екологична оценка към него", съобщават от комисията.

Антимонополният орган е установил, че методиката за оценка на офертите е незаконосъобразна и дава възможност за класиране на участник, който е представил непълно техническо предложение, което не отговаря на нормативната уредба.

Регионалното министерство обяви в края на март нова обществена поръчка за изменение на ОУП на Община Царево и за нова екологична оценка, след като министърът на околната среда и водите Искра Михайлова „замрази“ предишния, в сила от 2008 година. Този устройствен план беше одобрен без екологична оценка, която беше изготвена по-късно, в разрез с нормативната уредба.

Природозащитни и граждански организации водиха с променлив успех дългогодишни съдебни битки срещу на практика незаконния ОУП на Община Царево заради спорната екооценка, който предвиждаше разширяването на туристическата база с 43 хил. легла. По-голямата част от територията на общината попада в границите на защитения от строителство природен парк „Странджа“.

През 2009 г. тогавашният министър на околната среда Нона Караджова реши да оттегли положителното становище за спорната екооценка. Миналата година обаче Върховният административен съд легитимира плановете за застрояване на Община Царево, след като новият зам.-министър на околната среда Чавдар Георгиев депозира отново в съда оттегленото от Караджова становище по екооценката. Това предизвика серия от протести в защита на природен парк „Странджа“ от застрояване.

Заради гражданския натиск регионалният министър Десислава Терзиева подписа заповед за изменение на общия устройствен план, включително и за изготвянето на нова екологична оценка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:37 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Имоти виж още

Коментари

Финанси виж още