IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Враждебността към бежанците в българските социални мрежи се засилва

Половината от хората в социалните медии подкрепят „ловците на бежанци“, отчита агенция за медийни анализи

10:18 | 18.08.16 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Враждебността към бежанците в българските социални мрежи се засилва, сочи проучване на българската агенция за медийни анализи „Персептика“. То отразява 170 хил. споменавания в традиционните и социални медии за периода януари-юни 2016 г. и следва предишно проучване от втората половина на 2015 г.

През първата половина на тази година обемът на разговора по темата се е увеличил с 55% спрямо втората половина на 2015. Негативните настроения също значително са се увеличили, като делът им се повишава от 47% до 60%.

Засилващата се неприязън към бежанците проличава в социалните мрежи веднага след новогодишните атаки в Кьолн и се запазва през целия изследван период.

Повече от две трети (71%) от дебата за бежанците се провежда в традиционните новинарски източници. От социалните мрежи форумите са най-активни (16% от общия брой споменавания), следвани от Facebook (8%), Twitter (5%) и блогове (<1%).

Най-активно обсъжданите теми са свързани с „ловците на бежанци“ по турската граница Динко Вълев и Петър Низамов. И докато повечето традиционни медии в България и чужбина осъждат действията им, 50% от коментарите в социалните мрежи (Facebook, Twitter, форуми и блогове) ги подкрепят. Против са 38%, а неутрални остават 12%. Основният извод на потребителите е, че държавата се е провалила във функцията си на защитник на националните граници.

В същото време българското правителство е критикувано и от 73% от потребителите заради правните действия срещу Вълев и Низамов, като получава подкрепа само от 2% от коментиращите, а останалите 25% заемат неутрална позиция. Негативно е и отношението към Българския хелзинкски комитет (БХК), който подаде сигнал до прокуратурата срещу „ловците на бежанци“ (68%).

Друга ключова тема са преговорите между ЕС и Турция, свързани с мерките за контрол на бежанския поток. Оказва се, че по-голямата част от българите (73%) са твърдо против договорените през март условия, според които турският премиер Ахмет Давутоглу е изнудил Европа да се подчини. Сделката събира едва 3% подкрепа.

И докато през миналата година повечето от българите в социалните мрежи бяха неутрално настроени към Турция, през 2016 г. 57% от тях изразяват неодобрение, докато неутралните коментари са 37%, а позитивните - само 6%. Почти толкова силно е неодобрението към ЕС под неофициалното ръководство на канцлера Ангела Меркел (53% негативни мнения спрямо 40% неутрални и 7% позитивни). Враждебността спрямо САЩ също е явна – 63%.

Както и през предишния период, в социалните мрежи ясно се очертава разлика в настроенията, изразявани от българите в различни социални платформи. Докато потребителите на форуми и Facebook най-често подкрепят доброволческите отряди на границата с Турция (съответно 67% и 69% позитивни коментари), 66% от коментарите в Twitter са категорично против тях.

Подобна социална тенденция се наблюдава и спрямо самите бежанци. Потребителите на социалната мрежа Facebook и форумите са негативно настроени, докато тези в Twitter запазват неутрално отношение. Във форума www.bg-mamma.com 71% от коментарите са негативни спрямо бежанците, 20% - неутрални, и само 9% са позитивни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:17 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
mitkomik
преди 7 години
Те да се радват, че още е само в мрежата. Че както върви скоро се очаква и по улиците да ги агресираме:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 1
Императорът
преди 7 години
Това не са бежанци, а АГРЕСОРИ. Никой човек не е длъжен да се отнася приятелски към индивиди, нахлуващи незаконно в страната му, за да тероризират него и семейството му или най-малко да паразитират на негов гръб.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още