IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

30 години от Чернобил

Очаква се днес да бъде обещано ново финансиране за обезопасяване на района

08:26 | 26.04.16 г.
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	Поглед от Припят към разрушения четвърти реактор на централата и новия саркофаг. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Поглед от Припят към разрушения четвърти реактор на централата и новия саркофаг. Снимка: Ройтерс

Днес се навършват 30 години от Чернобилската ядрена катастрофа. Очаква се днес да бъде обещано ново финансиране за обезопасяване на района, предаде ДПА.

На 26 април 1986 г. неизправност при проверка на системите на Четвърти реактор на Чернобилската АЕЦ "Ленин" в СССР, на територията на днешна Украйна, предизвика поредица от експлозии, при които в атмосферата бяха изхвърлени хиляди тонове радиоактивни вещества.

Около 350 хил. души са евакуирани от района на експлозията в първите дни след катастрофата, включително 45 хил. жители на близкия град, обслужващ централата - Припят, посочва Асошиейтед прес.

Около 600 хил. съветски ликвидатори работиха за обеззаразяване на територията и изградиха "саркофаг" от олово и бетон, който да ограничи радиацията до вътрешността на авариралия реактор.

Но построеният набързо "саркофаг" винаги е бил смятан за временно решение. Сега се изгражда нова, стоманена конструкция за по-добра изолация на реактора, наречена Убежището, но както подчерта по-рано този месец природозащитната организация "Грийнпийс", работата още е в началната си фаза.

Международната общност трябва да осигури дългосрочна адекватна помощ на Украйна за събиране на всички ядрени отпадъци от централата и надеждното им съхраняване, посочи в комюнике организацията.

Около 5 милиона души продължават да живеят в заразени по време на бедствието територии в Украйна, Беларус и Русия, припомни "Грийнпийс".

Днес украинският президент Петро Порошенко ще участва в церемония в чернобилската АЕЦ за отбелязването на трагичната годишнина, съобщиха от канцеларията му. Ще присъстват и представители на Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) и на 28-те страни, отпуснали средства за обеззаразяването на района.

Международната общност вече е дала повече от 2 милиарда евро за почистване и предотвратяване на по-нататъшно замърсяване на Чернобил, се казва в съобщение на ЕК. 730 милиона евро от тази сума са отпуснати от ЕК.

В навечерието на годишнината ЕС обеща около 20 милиона евро допълнително финансиране за овладяване на последиците от ядрената катастрофа. "ЕС беше в челната редица на международните усилия за преодоляване на последиците от ядреното бедствие в Чернобил", отбеляза в комюнике европейският комисар за международното сътрудничество и развитието Невен Мимица.

Чернобилската катастрофа е едната от двете аварии от максималното седмо равнище, според Международната скала за ядрените събития. Другата е ядреното бедствие във Фукушима, Япония, през 2011 г.

Радиоактивният облак минава над обширни части от Съветския съюз и Европа.

Непосредствените жертви в чернобилската АЕЦ са 30 - работници в централа, загинали при експлозията или в резултат на остра лъчева болест в първите няколко месеца, пожарникари и спасители.

Изпратените за потушаване на възникналия при експлозията пожар и за почистване на зоната около 600 хил. ликвидатори са изложени на високи равнища на радиация с минимална защита.

Вследствие на радиационно облъчване умират 4 хил. души. Облъчени с радиация са 8,4 млн. души в Беларус, Украйна и Русия. Най-малко 100 хил. души умират от ракови заболявания, нарушения на имунната система, сърдечни болести и други вредни въздействия на радиационното заразяване.

Около 155 хил. кв. км са заразени с радиоактивни материали, от които почти 52 хил. кв. км - със силно радиоактивните елементи цезий-137 и стронций-90, които са с период на полуразпад съответно 30 и 28 години.

Изхвърлената в атмосферата радиация е с еквивалента на най-малко 200 ядрени бомби като тези, пуснати над японските градове Хирошима и Нагасаки през август 1945 г.

Чернобилската АЕЦ е окончателно затворена на 15 декември 2000 г.

Още по темата можете да научите от видеото на ТВ Bulgaria ON AIR

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:12 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още