IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Държавата на скъпоплатените ленивци

Не само цената е решаваща за конкурентоспособността, а и комбинацията от редица други фактори

16:01 | 01.02.16 г. 14
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Ако се вярва на германския всекидневник Die Welt, гръцкият премиер Алексис Ципрас доста се е изложил на Световния икономически форум в Давос, където е заявил: „Трябва не само да повишим конкурентоспособността си, но и да станем по-производителни", а после добавил: „Не бива да обръщаме внимание само на разходите за труд“. С тези думи е породил, разбира се, значително смущение в залата, защото на всекиго, който разбира нещо от икономика, е ясно, че при разходите за труд никога не става дума за абсолютна величина - те са резултат от съотношението между заплати и производителност.

Който има ефективно производство, е в състояние да си позволи и високи заплати, защото само в този случай цената на единица продукция остава конкурентоспособна на международния пазар. Тъкмо тази взаимовръзка между конкурентоспособност, заплати и производителност обаче явно е непозната на Ципрас. Той предпочита да критикува спасителната програма на Европейската централна банка (ЕЦБ), Международния валутен фонд (МВФ) и Европейската комисия (ЕК), както и свързаните с нея изисквания за реформи, пише в свой анализ за Deutsche Welle Ролф Венкел.

Тези аргументи са доволно познати от времето на гръцката дългова криза и се обсъждат не само в закъсалите южноевропейски държави, а и в средите на някои американски икономисти. Те обвиняват Германия, че в продължение на почти цяло десетилетие се е въздържала от увеличаване на заплатите, с което е засилила своята конкурентоспособност в еврозоната и е оказала засилен натиск за реформи над страните в криза като Гърция например.



Кристоф Шрьодер от Института за германска икономика в Кьолн подлага на съмнение тъкмо тези твърдения. В наскоро публикувана студия той анализира тезата, че германската икономика е толкова конкурентоспособна, че нанася „щети” на останалите държави от еврозоната, и доказва, че тя е неправдоподобна.

Неговият извод гласи: „Германия няма предимства по отношение на цената на продукцията”. Тъкмо обратното: „Германската конкурентоспособност се топи”. Да не би ученият да пише тези неща, само за да въздържа германските синдикати от искания за нови увеличения на доходите? И това е възможно, но каква е истината все пак?

Вреди ли германската конкурентоспособност на други страни, поставяйки ги под натиск за реформи, или тази конкурентоспособност изобщо не съществува? Смешното е, че и двете страни в спора използват за мерило тъкмо това, което Алексис Ципрас явно не познава - понятието „цена на единица продукция”. Защото, както вече казахме, решаващи са не разходите за труд, а въпросът какво и колко се произвежда с цената на тези разходи.

Цената на единица продукция в Германия е нараствала средногодишно с 0,5% в периода между 1991 г. и 2014 г. Сред чуждестранната конкуренция този показател е оставал почти непроменен. Нарастването на цените в страните от еврозоната е било приблизително същото, каквото и в Германия, казва се в изследването на Института. Следователно не може да се говори за някакво конкурентно предимство.

Кристоф Шрьодер твърди, че ако изобщо може да се говори за някаква подобрена конкурентоспособност на Германия, то тя е съществувала само в периода между 1999 и 2007 г. и то само по отношение на останалите страни в еврозоната. „Експанзивната политика на доходите през последните години отчасти „изяде” това предимство”, посочва се в проучването.

В този контекст са ясни и препоръките на Института в Кьолн: ”Страните в тристранния диалог би трябвало да проявят предпазливост по отношение на нови увеличения на заплатите”, предупреждава директорът на Института Михаел Хютер. „В условията на силна конкуренция на световните пазари едва ли ще е възможно по-нататъшни повишения на разходите да бъдат калкулирани в цената на продуктите – т.е. да бъдат прехвърлени върху потребителите”, пише той. Прекалено високи повишения на заплатите, които се отразяват вредно на нивото на заетостта, биха отслабили потреблението, а с това и стопанската конюнктура в Германия, изтъква Хютер.

Доста странна аргументация, защото евентуалните повишения на заплатите неизбежно увеличават частното потребление, а то в никакъв случай не може да отслаби конюнктурата. Това, че работодателите по навик отхвърлят всякакви увеличения на заплатите с аргумента, че се унищожавали работни места, е разбираемо, но то в никакъв случай не отговаря на реалностите на днешния пазар на труда в Германия.

Може би и двете страни грешат. Цените за единица продукция са в най-добрия случай индикатор за това какви са позициите на една страна в рамките на международната конкуренция. Затова пък има други фактори, които макар и да не могат да се изчислят толкова лесно, играят доста важна роля. Германия се отличава например със стабилно снабдяване с енергия и суровини, висока правна сигурност, пазарно ориентиран ред, добра инфраструктура, конструктивни партньори в трудовия диалог и ефективни доставчици.

„Чрез диференцираните си производствени възможности германската индустрия си е извоювала доста важни предимства”, казва Шрьодер. С други думи: не само цената е решаваща за конкурентоспособността, а и комбинацията от редица други фактори, като място на производство, квалификация на работната ръка и наличие на иновативни продукти, заключава Венкел. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:03 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

13
rate up comment 16 rate down comment 1
LaCosta
преди 8 години
Да, в Германия има скъпо платени ленивци, но това са получателите на социални помощи. /а последните няколко месеца си имат вече и скъпо платени емигранти, представящи се за бежанци/ Но за тази категория от немското общество и дума не става в статията.Иначе да се говори, че работещите в Германия са скъпо платени ленивци е несериозно и тенденциозно. Просто капиталът в Германия е много евтин и за това /и поради някои други причини/ този капитал се инвестира в автоматизация и високотехнологично производство. От там пада донякъде интензивността на труда и натоварването на работещите. Но да се говори, че са ленивци е силно преувеличено. По същата логика сегашните работещи в България са ленивци в сравнение с българите преди 80-100 години, тъй като съвременната икономика е доста напреднала технологично и много е облекчила труда на всеки един работещ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 13 rate down comment 1
vzhekoff
преди 8 години
Т'ва с енергоемкостта на единица БВП е малко жонглиране с числа, дъвкали сме го 1000 пъти. Не е меродавно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 9 rate down comment 11
Атанасио
преди 8 години
Проф.Иван Ангелов го каза ''Конкурентоспособността на нашата икономика зависи не толкова от високите заплати, а от големите енергийни, материални, транспортни и други разходи за единица продукция, от лошо управление на национално и фирмено равнище, от кражби и корупция - по данни на Евростат за 2010 г. страната ни потребява 853.774 кг. нефтен еквивалент за 1 000 евро БВП.За сравнение енергийната интензивност на датската икономика например е 104.05 кг. нефтен еквивалент за единица БВП ,Ирландия (112.367 кг.) и Великобритания (115.469 кг.) - естествено това не е точен критерий защото финансовата ''индустрия'' влиза във БВП но дава груба престава Това се отнася и за Гърция тоест сенчестата икономика е голяма и т.н.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 6 rate down comment 4
khao
преди 8 години
ето това е обяснение. Бойчо взимай пример, нали си журналист... а не да се правиш на ощипана мома при най-леката критика и да отговаряш с едидни коментари
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 20 rate down comment 3
vzhekoff
преди 8 години
думата "ленивци". Не чегърците са много работливи. Онова, скоето немците ги превъзхождат е националната дисциплина и консенсусът, който съществуваше между интересите на средната класа и корпорациите. За съжаление с идването на Меркел този консенсус взе да се пропуква. Мръсните коалиции на двете големи партии допълнително доведоха до размиване на балансиращите механизми. Нахлуването на много чужденци не само от ЦИЕ,но също и от Италия и Испания доведе до силен натиск върху традиционните немски работници. В крайна сметка товаводи до изтъняване на немската средна класа. С оглед на последните събития, предстои да видим как ще сепромени обликът на германската държавност. Аз лично се надявам традиционалистите около Баварските консерватори да победят и да върнат немския кораб в правилното русло. Гърците пък ще успеят да откраднат прословутите 300 млрд. под една или друга форма,ноще заплатят за това скъпо и прескъпо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 1 rate down comment 9
khao
преди 8 години
поясни го пак, но на български, моля
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 13 rate down comment 3
vzhekoff
преди 8 години
Истината е някъде по средата. Следвоенна Германия докъм ранния Шрьодер се характеризираше с мнго добър балансмежду интересите на труда и капитала. Не може всички работници да са високоплатени и много производителни.Цената за високото "средно" ниво се плаща многовекторно. Част от този вектор са различните видове гастарбайтери, някои особености на пенсионната система (в Германия вследствие на дупката от 16млн. жертви през ВСВ нямаше натоварване на социалните фондове), износ на нископроизводителни производства към периферни страни, вкл. Испания и Гърция, а в ново време - страните от ЦИЕ. С идването на еврото в началото се получи дисбаланс по отношение на конкурентноспособността на немските работници.Пример за това е случаят "Опел". Шрьодер макар и социалдемократ, проведе реформи и замрази за около 8 г. ръстът на заплатите, което ги аправи конкуретни.За същия период гръцките, италианските и испанските заплати са нарастнали с около 30% !!! Дойче Веле малко тенденциозно използва
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 11 rate down comment 5
Toranaga
преди 8 години
пояснявам и за Кхао, който е българин, на държавна служба в Гърция / работа брато!!! и то качествена, а не присъствие, за да мине времето!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 8
khao
преди 8 години
еми да, прочетох е (иначе как ще знам че се пише за германците ... логично, а) и още не ми се вързва заглавието и написаното .... но не споря, не говоря немски
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 4
Toranaga
преди 8 години
и без да ме триете ... Arbeit zuerst, dann Zibukaki i suwlaki ..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още